Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortkörare kan bli polis

Annons

Trycket på polisutbildningen är stort men efterfrågan på nya poliser är ändå större än tillgången på nyutbildade. Inte minst i Dalarna där det den 30 juni i år fanns 460 poliser och 195 civilanställda.

- Men vi har vakanser som skulle behöva tillsättas, säger Mats Danielsson, 43.

Han jobbade under åren 1983-1999 med olika polisuppgifter i Ludvika. Sedan 2000 ansvarar han för rekryteringen av nya poliser till länet.

Vakanserna finns där redan och inom de närmaste åren är det många poliser som går i pension. Det är en av de viktigaste anledningarna till att polisen i Dalarna ett par gånger om året bjuder in till rekryteringsträffar.

De 432 som började den 2,5-åriga utbildningen för en dryg vecka sedan hade valts ut bland 3 300 sökande. I januari startar utbildningen för en lika stor kull och till den omgången fanns det 4 500 sökande.

- Det är ett tufft att vara polis men det är ett populärt yrke. Jag tror att en viktig orsak är att jobbet är lite annorlunda. Man vet aldrig från dag till dag vad som kommer att hända, säger Mats Danielsson.

Händer det att folk blir poliser för att de söker "action" i livet?

- Dom är fel ute och sållas dessutom bort på vägen i alla de tester som görs.

Mats Danielsson har varit polis i 23 år och blev det för att han ville jobba med människor och få chansen att hjälpa folk på olika sätt.

Det sämsta med yrket?

- När man är ute och ser all djävla misär. Framför allt är det jobbigt när man ser att barn far illa.

Det ställs en hel del och bestämda krav för att komma ifråga för utbildningen på polishögskolorna i Umeå, Växjö och Stockholm. Vederbörande måste vara svensk medborgare och vara minst 20 år gammal. Vidare måste personen vara simkunnig, ha normal hörsel, normalt färgseende och någorlunda syn i övrigt och under utbildningen klara olika typer av konditionstester. Med mera.

Är det möjligt för en person som har begått brott att få börja på polishögskolan?

- Hastighetsöverträdelser är väl okej, det har ju många gjort sig skyldiga till. Men knappast om man har dömts för rattfylla eller misshandel. Det beror också lite på när i tiden brottet begåtts. Men det är klart att det alltid är ett minus när det finns så många sökande att välja bland, säger Mats Danielsson.

Mer läsning

Annons