Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtjänar tid och kärlek

Annons

Katten har låg status jämfört med andra husdjur. Den är lättillgänglig för köpare och kostar ofta lite pengar. Ibland skänks den bort. Det gör det lätt att skaffa katt.

Allt för lätt, anser Djurens Vänner.

- Vi vet att det är så, eftersom det är hit många övergivna katter kommer.

Det säger Maria Wallin, som tillsammans med Jenny Sundström och Caroline Ohlson från Katthemmet föreläste på Tjärna Ängar under den gångna helgen.

Ämnet? Så får du din katt att må bra.

Syftet med föreläsningen var att visa vilket underbart husdjur katten kan vara, om den sköts på rätt sätt. Det vill säga när den får den omtanke, tid och kärlek som den förtjänar. Katten ska också ha ett bra foder för att hålla sig frisk och må bra.

Med andra ord, det kostar pengar att äga katt.

Någonting som, enligt Djurens Vänner, många kattägare inte inser.

- Nej, det händer ofta att katter avlivas för att matte och husse inte har pengar till veterinärkostnader. Men det finns faktiskt försäkringar, som kostar lite och ger trygghet, säger Maria Wallin.

I går kväll fanns sex övergivna katter hos Djurens Vänner i Borlänge. I dag väntas ytterligare tre flytta in.

Förutom permanenta hem till alla dem, söker man nu ett antal jourhem. Det vill säga tillfälliga boenden för katter som har svårt att klara den stress, som vistelsen i bur på Katthemmet kan innebära.

- Den som är intresserad får gärna kontakta oss, säger Maria Wallin, som också hoppas på att helgens föreläsning väckte ett intresse för fler informationsträffar om katten.

Inte minst hos dem som inte tidigare ägt katt, men som funderar på att skaffa...

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons