Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande frågetecken i miljonsvindleri

Annons

På tisdagen fortsatte rättegången, där tre män är misstänkta för att ha svindlat Swedbank på sex miljoner kronor. Många av kammaråklagare Gun-Britt ströms frågor förblev dock obesvarade när en 50-årig man förhördes i rätten.

Det var ägaren till det företag som skulle sälja maskiner och reservdelar till det franska före-taget, som på tisdag förmiddag förhördes av kammaråklagare Gun-Britt Ström. Mannen, en 50-åring från Borlänge, lät dock många av kammaråklagarens frågor förbli obesvarade. Det var svårt att bringa klarhet i omständigheterna kring företaget, som mannen velat sälja under 2006. Sedan flera månader har verksamheten legat nere och bok- föringen är sedan dess spårlöst försvunnen. 50-åringen vet inte vad underlaget för bokföringen har tagit vägen.

- Jag vet inte heller var den finns nu, sade mannen.

Det framkom under förhöret att 50-åringen på en mässa i Jön- köping hade träffat den franska man som företrädde det företag som skulle köpa maskiner och reservdelar. Hur kontakterna togs är dock högst oklart. Enligt 53-åringen var det den misstänkte 22-åringen som skötte samtalen med fransmannen. Detta eftersom 50-åringen talar dålig engelska, enligt honom själv.

- Vi stod där och språkade. Han var intresserad av lastmaskiner och kranar, sade 50-åringen.

Sedan följer en rad oklarheter. 50-åringen ska ha skrivit en kladdlapp med utrustning han ville sälja till fransmannen, men han preciserade aldrig vad det var. Trots det var han på det klara med att han ville ha 1,1 miljoner kronor för utrustningen.

Det var 22-åringen som sedan skrev fakturan påstår 50-åringen. Och när det framkom att det var en bank som skulle betala för godset reflekterade inte 50-åringen över det. När godset skulle hämtas fanns ingen fraktsedel. Ingen annan än 50-åringen såg de två män som hämtade godset. Det enda spår som finns av de män som hämtade godset är en kopia av ett utgånget pass.

Den 6 oktober kallades 50-åringen till banken och varför vet han inte, påstådde han.

- Jag har en god relation till banken, sade mannen.

När det gick upp för honom att checken de fått betalt med var förfalskad blev han överraskad, hävdade mannen.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons