Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fort men fel

Annons

Vasaloppet har ett 15-tal visstidsanställda som planerar, administrerar och arbetsleder cirka 3500 frivilliga som hjälper till att genomföra Vasaloppets alla olika tävlingar för mer än 50000 åkare. Utan visstidsanställd personal kan Vasaloppet svårligen genomföras.

Att Vasaloppet genererar mycket stora intäkter är väl dokumenterat. Totalt för landet rör det sig om mer än 900 miljoner kronor varje år. Bara för Dalarnas del handlar det om intäkter på cirka 120 miljoner kronor under vasaloppsveckan. Men visstidsanställningar finns på många andra håll. Hur ska våra fjällanläggningar klara sig? Hur ska campingplatser och andra sommarturistanläggningar överleva? Hur ska Dalhalla kunna bedriva sin verksamhet?

Många verksamheter behöver av olika skäl visstidsanställa personal på grund av stora säsongsvariationer i efterfrågan. Förslaget påverkar allt från taxi- och transportnäring via besöks- och turistanläggningar till hotell, restauranger, kulturevents och idrottsevenemang.

Tidigare har regeringen infört en lag som tvingar arbetsgivare till medfinansiering vid sjukskrivning. Nyligen har man lagt ett förslag om rätt till heltid för deltidsanställda. Vidare förbereds en lag som ger rätt till deltid för heltidsanställda samt som om inte detta vore nog, även en lag om rätt till tjänstledighet utan arbetsgivarens medgivande.

Det är en serie negativa åtgärder från samma regering som i debatten säger sig vilja föra en politik som stödjer de mindre företagen och vill utveckla det svenska företagsklimatet. Man talar om förståelse för företagens behov men i handling levereras ständiga försämringar och begränsningar. Det är en politik som leder till ökad arbetslöshet, lägre tillväxt och sämre välfärd.

Enligt Sydsvenska Dagbladet sade Pär Nuder vid sitt besök på Ideon i Lund i veckan: "Vi har länge sett företagarna som folk med cylinderhatt och fet cigarr. Den bilden stämmer inte, vilket vi har börjat förstå". Man kan inte annat än häpna över den senkomna insikten. Man tycks sakna tillit till privata företag och arbetsgivare. Man för en politik som om företagare skulle vara illvilliga kapitalister som till varje pris måste tyglas.

Sanningen är den rakt motsatta. Det är våra privata företag som är motorn i vår samhällsekonomi. Det är skatteintäkter på vinster och löner från dessa företag som utgör det verkliga drivmedlet i den offentligt finansierade verksamheten.

Tusentals företag har protesterat mot den förda politiken. Protester har lämnats i debattartiklar, per brev och via e-post. Inget tycks dock hjälpa.

Den slutsats som företagare därför dessvärre tvingas dra är att regeringen för en företagarfientlig politik som tycks ha som mål att få färre företag och färre anställda i dessa privata företag.

Det aktuella förslaget om förbud mot visstidsanställningar är det senaste, men tyvärr inte det sista, felaktiga förslaget. Ärendet ligger hos lagrådet och blir under denna månad en proposition som riksdagen behandlar i vår. Det är en snabbehandling där uttrycket "fort men fel" kan vara en lämplig sammanfattning av processen.

Har vi inte snart fått nog?

CARL STRÖM CARL STRÖM ÄR REGIONCHEF FÖR SVENSKT NÄRINGSLIV I DALARNA.

Mer läsning

Annons