Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvunna vargar skjutna?

Annons

För tre veckor sedan försvann alfahannen i Tyngsjöreviret, som sträcker sig mellan Malung och Värmländ.

Att han försvunnit spårlöst är extra oroväckande, eftersom han och alfatiken i reviret precis blivit föräldrar och därför inte lämnar reviret frivilligt.

Förutom sedvanliga markpejlingar som normalt görs ett par gånger i veckan så har forskarna även flygpejlat flera gånger efter Tyngsjöhannen.

- Nu är vi säkra på att han inte finns i reviret med en fungerande sändare. Det skulle kunna vara en trasig sändare eller att han lämnat reviret, men det är mindre sannolikt, säger Olof Liberg.

- "Pappa" och "mamma" försvinner inte.

- När de väl skaffat ett revir så lämnar det de inte. Det har vi aldrig varit med om.

För fem veckor sedan försvann vargtiken Camilla, en ung varg som föddes i Grangärde för två år sedan, och som utvandrade norrut till Yttermalung förra året.

- Hon hittade ett nytt eget revir och väntade på en friare där, säger Olof Liberg.

Men den 15 maj tappade forskarna kontakten med henne.

- Sedan dess har vi inte hört av henne, trots att vi har flugit och pejlat ett par gånger.

Vargforskarna letade efter Camilla in i juni. Men också hon är spårlöst försvunnen, och mycket tyder på att både Camilla och alfahannen i Tyngsjö har skjutits.

- Vi tappar inte kontakten utan att vi vet vad det beror på, säger Olof Liberg som är mycket bekymrad över den senaste tidens utveckling.

De två som försvunnit den senaste månaden innebär nämligen att totalt fem vargar i Dalarna försvunnit de senaste tre åren.

Borta är också:

Grangärdetiken som försvann i november 2000.

Hagforsvargen som försvann i augusti 1999. Hagforsreviret sträcker sig över Värmland och Dalarna.

Den andra Hagforsvargen som försvann i januari 1999.

Men att det skulle ligga jägare bakom vargarnas försvinnanden vill Olof Liberg inte säga.

- Nej, det går inte att säga att det är jägare, det behöver det inte alls vara. Det finns många som hatar vargar, säger han.

Att vargarna inte längre lever är något som vargforskaren befarar.

- Det finns en risk att någon har skjutit dem. Flera har försvunnit den senaste tiden och det gör att vi är extra observanta just nu, säger han.

En sjätte varg saknas också. För en månad sedan upptäckte forskarna att en varg i trakter nära Dalarna försvunnit - alfahannen i Årjängsreviret, mellan Västra Värmland och Norge.

- I mitten på maj tappade vi kontakten med honom, då var han på den norska sidan. Han har levt i sitt revir i många år och inte försvunnit tidigare, säger Liberg.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons