Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarare kan vara jäviga i X-teammålet

Annons

Fem personer sitter sedan ett halvår häktade, misstänkta för mordet på 28-årige Joe Niyomwat. Mordet ska ha skett i Bandidos X-teams tidigare lokal i Hosjö, men någon kropp har ännu inte hittats. Ändå räknar utredare och åklagare med att åtal ska kunna väckas i slutet av november eller början av december. Rättegången ska då kunna inledas i mitten av december.

Men nu väcker rådman Jan-Erik Oja vid Falu tingsrätt en fråga om relationen mellan de bägge Stockholmsadvokaterna Thomas Martinson och Johan Eriksson.

Thomas Martinson, som har försvarat den livstidsdömde Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, är misstänkt för att ha hjälpt sin tidigare klient att tvätta ett rånbyte på omkring 1,5 miljoner kronor.

Martinson står nu åtalad för grovt häleri och försvaras av advokatkollegan Johan Eriksson. Samtidigt är både Eriksson och Martinson engagerade i X-teammålet i Falun, där de försvarar två av de misstänkta.

Rådman Jan-Erik Oja menar att situationen kan innebära jäv på det sättet att de båda mordmiss-tänkta kan ha motstridiga intressen, samtidigt som deras advokater har en särskild relation. På ett sätt, menar Oja, kan man se det som att de båda misstänkta har samma försvarare, eftersom den ena försvararen också är försvarare åt den andra.

- Jag ifrågasätter om deras klienter kan räkna med att få ett rättvist försvar i den här situationen. Jag har bara tagit upp frågan men inte tagit ställning än. Ingen ska efteråt kunna säga att de fått en orättvis rättegång, säger Jan-Erik Oja.

Oja har i en skrivelse delgivit både Justitiekanslern och Sveriges advokatsamfund sina tankar, som dock inte väljer att vidta någon åtgärd. Det är nu upp till Oja själv att avgöra om advokaterna kan anses vara jäviga.

Rådmannen har begärt in yttranden från parterna, som båda svarar att de inte delar hans uppfattning om att det kan vara fråga om jäv.

Ingen av de mordmisstänkta vill byta ut sina advokater.

Advokat Johan Eriksson och hans klient menar tvärtom att det är Jan-Erik Oja som är jävig, eftersom hans inställning visar att han ifrågasätter Erikssons omdöme.

Den frågan har redan avgjorts av en domare, som inte ansåg att Jan-Erik Oja kan ses som jävig i målet.

Mer läsning

Annons