Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvagade ledare möttes i Jerusalem

Annons

Det var två försvagade ledare som möttes i Jerusalem på söndagen, bägge

pressade av problem på hemmaplan.

Toppmötet mellan Ehud Olmert och Mahmud Abbas resulterade inte i så mycket annat än att de ska fortsätta att träffas.

Den israeliske premiärministern och den palestinske presidenten möttes i Olmerts residens i Jerusalem, först tillsammans med sina rådgivare och därefter på tumanhand.

Det var deras andra sammanträffande på mindre än en månad. Men det fanns i förväg inga höga förväntningar på att mötet skulle bli något genombrott i den låsta fredsprocessen.

Men det var två försvagade ledare samtalade. Olmerts opinionssiffror är i botten, endast två procent av israelerna hyser förtroende för honom. Abbas jagas av maktkampen mellan Hamas och al-Fatah och ett inbördeskrig som ligger farligt nära.

Bägge parter försäkrade att de tänker hålla sig till färdplanen för fred, sade en israelisk topptjänsteman efter mötet. De var även överens om att fortsätta att träffas regelbundet.

Ett av samtalsämnena var den israeliske soldaten Gilad Shalit. Det är nio månader sedan militanta palestinier förde bort honom i Gaza.

Abbas försäkrade för Olmert att han gör allt för att få soldaten fri, helst innan en ny palestinsk regering presenteras, vilket väntas ske i veckan.

Ett annat ämne som djupt splittrar parterna är att terrorstämplade Hamas och presidentens al-Fatah ska bilda regering tillsammans.

Israel tänker bojkotta varje palestinsk regering som inte uttryckligen erkänner Israels rätt att existera, tar avstånd från våldsanvändning och står fast vid ingångna fredsavtal.

Hamas och al-Fatah försöker bilda en samregering enligt en uppgörelse som gjordes under saudisk medling i Mecka i torsdags. I uppgörelsen nämns inte Israel i annat avseende än att Abbas kräver att den nya regeringen ska "respektera" avtal som den palestinska paraplyorganisationen PLO ingått.

Olmert hoppas att arabtoppmötet i Riyad den 28 mars ska förstärka de "positiva" elementen i ett arabiskt fredsinitiativ från Beirut 2002.

TT

Mer läsning

Annons