Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förstärk biblioteken i stället"

Annons

Som tidningen tidigare berättat ville tre av fem ledamöter i kulturnämnden lägga ned biblioteken: Hans-Olov Wieweg (m), Karl Hedlund (s) och Ann Målare (v). De resterande två reserverade sig mot förslaget: Håkan Spännar (c) och Lill-Karin Gustafsson (c).

Andra politiker inom m, s och c har därefter uttryckt sin skarpa skepticism mot nedläggningstankarna.

Lars Ljungman i Dala-Floda intresseförening framhåller att nämndens beslutsunderlag är ofullständigt och illa underbyggt.

Han tror inte på att kulturnämndens majoritets förslag ger lägre kostnader per utlåning, fler utlåningar och bättre service.

Enligt nämnden kostar en buss en bra bit över 800 000 kronor.

- Kostnadsberäkningen måste kompletteras, anser han och menar att det saknas både kapital- och avskrivningskostnader i kalkylen, samt kostnadsberäkningar för ett magasin för byten och påfyllning av böcker.

Lars Ljungman kan heller inte förstå hur en bokbuss med 2 500 böcker ska kunna ge en bättre service, eftersom antalet är betydligt lägre än vad som i dag finns i biblioteken.

"Den roll biblioteken har som mötesplats med bland annat botanisering bland media såväl på plats som via internet borde snarare förstärkas. Till exempel borde som ett första steg öppettiderna i Björbo utökas", heter det i skrivelsen.

Kommunstyrelsen väntas nästa vecka besluta om att tills vidare skjuta frågan om nedläggning av de tre biblioteken på framtiden.

Först vill kommunstyrelsen lösa frågan om nya lokaler för biblioteket i Djurås.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons