Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förståelse för bojor

Annons

Det framgår av den granskning som socialstyrelsen gjort av tre patienter vid de två klinikerna.

I Säter är det två patienter som studerats och i Sundsvall en.

I alla dess fall konstateras det inte finns stöd i lagen för användande av hand- eller fotfängsel. Men det rör sig om mycket ovanliga patienter med en dokumenterad farlighet för annan.

Utredningen visar att patienterna är extremt svårbehandlade med återkommande allvarliga attacker mot medpatienter och personal.

"Den personal som ansvarar för patienternas vård har gjort etiska och psykiatriska överväganden samt omfattande behandlingsinsatser. Den avvägning mellan olika intressen som personal tvingats göra har skett med stor omsorg", skrivs i Socialstyrelsens rapport.

Det framförs att alternativet till användande av hand- och fotfängsel har varit ständig isolering med risk för att patienterna skadar sig själva.

Ett annat alternativ är långvarig fastspänning i bälte med de medicinska risker det för med sig. Socialstyrelsen anser inte att något av dessa alternativ är att föredra av hänsyn till patientsäkerheten.

Socialstyrelsen har på eget initiativ tagit upp dessa ärenden. Den fortsatta vården och behandlingen av patienterna följs upp av Socialstyrelsen.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons