Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första venuspassagen sedan 1882

Annons

Om en vecka, tisdagen den 8 juni kan vi observera ett sällsynt astronomiskt fenomen, en venuspassage. Senast detta inträffade var 1882. Bara fem gånger tidigare i historien har detta fenomen studerats av människan.

Vad som kommer att hända är att planeten Venus lägger sig mellan jorden och solen, så att planeten avtecknar sig mot solskivan.

Fenomenet är dock ganska svårt att se, eftersom Venus ligger så långt bort. Den mörka skiva som planeten bildar framför solen är så liten att den inte kommer att märkas om man inte vet om det.

Venuspassagen kommer endast att minska solens strålningsintensitet med runt en tiondels procent.

Svårigheterna med att observera en venuspassage gjorde att det dröjde till 1639 innan människan första gången kunde se detta fenomen. Det var den store tyske astronomen Johannes Keppler som förutsade att Merkurius skulle korsa solskivan den 7 november 1631 och Venus göra samma sak den 6 december samma år. Tyvärr fick han inte se sina förutsägelser slå in, eftersom han dog 1630.

Eftersom 1631 års venuspassage inte var synlig i Europa finns inga belägg för att någon människa såg denna. Den första bekräftade observationen kom åtta år senare, 1639.

Venuspassagerna följer i allmänhet en cykel på 243 år. En passage följs av en annan åtta år senare, sedan dröjer det 105 och ett halvt år till nästa passage, som åtta år senare följs av en ny. Sedan dröjer det 121 och ett halvt år till nästa passage.

Anledningen till att dessa passager sker så sällan är att Jordens och Venus banor inte ligger i samma plan utan i en svag vinkel mot varandra.

För Sveriges del börjar Venus sin färd över solskivan klockan 7.19. Klockan 10.21 är hela planeten synlig mot solskivan och kommer att vara det under drygt sex timmar.

Som alltid när det gäller observationer av solen får man aldrig titta direkt mot solskivan. Inte heller med något instrument som kikare eller kamera. Det är inte heller tillrådligt att försöka tillverka egna hjälpmedel för att kunna se fenomenet. Det finns speciella filter och glasögon att köpa för detta ändamål.

Finns det då något vetenskapligt värde med att observera en venuspassage? Vid tidigare passager användes data för att bestämma avståndet från jorden till solen. Vid årets passage hoppas forskarna att de ska få värdefull information om hur man ska kunna upptäcka planeter som kretsar kring andra stjärnor än solen.

Det finns flera hemsidor ägnade åt venuspassagen, bland annat

http://www.vt-2004.org/transit/

och http://www.venuscope.com

FINSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons