Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första utekvällen för nöjda rökare

Annons

Trots att det är en kylig sommarkväll är det fullt på Harrys uteservering. Askkopparna är fram- dukade och det bolmas som aldrig förr. På uteserveringen och på terassen en trappa upp är det tillåtet att röka, men askkopparna på borden inomhus är bortplockade:

- Vi kommer att ha en förstående inställning så här i början, säger Ted Stöffling, restaurangchef och icke-rökare, som med 15 år i branschen välkomnar ett rökförbud:

- Om någon tänder en cigg inne och springer omkring med den får vi väl plocka fram ett askfat och vänligt be personen fimpa.

Tjejerna från Fornby folkhögskolas Falulinje har valt uteserveringen för att de flesta i sällskapet röker. Trots det tycker de att rökstoppet på krogen är "jättebra".

- Det är bra för dem som jobbar på krogen och för dem som har astma, säger Lisa Sjöblom.

- Dessutom röker man inte lika mycket om man måste gå ut, säger Anna von Schantz.

Vid ett annat bord på uteserveringen sitter Marie-Anne Sundström och Viktoria Hedman med dotter och försöker hålla värmen uppe med mexikanska hattar och ponchos.

- Det är bra med rökstopp inne, säger Viktoria, även om jag själv är rökare. Nu slipper folk den rökiga krogmiljön och till och med gravida kan gå ut utan att riskera rökskador.

- Jag tycker det kan vara rökstopp här ute också, säger Marie-Anne, som själv slutade röka på en resa i Spanien för ett par år sedan.

Hon satt i en buss som fastnade på vägen i 17 timmar på grund av en snöstorm. På bussen fanns en man, före detta rökare, vars syrgas tog slut och som var nära att dö.

- Då tänkte jag, nu har jag rökt min sista cigg, och sedan dess har jag inte tagit ett bloss, säger hon.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons