Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första tuttulkakan är klar

Annons

Svea Päkkos och Margit Lidhagen kunde baka igen i bagarstugan på Päkkosgården efter restaureringen av huset och konserveringen av dalmålningarna.

Stiftelsen Päkkos Gustafs Minnesfond ville göra en insats för bagarstugan.

- Bagarstugan var i behov av renovering och ett samarbete mellan timringsprogrammet på Rättviks gymnasium, lärarna Jim Orr och Måg Hans Eriksson inleddes, berättade Thomas Fahlander, vice ordförande i Stiftelsen Päkkos Gustafs Minnesfond.

När Lennart Persson och Johan Monsen, målerikonservatorer kom till gården för att ta ner gamla tapeter gjorde de det otroliga fyndet. På väggarna i kammaren i bagarstugan fanns under 14 lager tapet underbara dalmålningar.

- Vi plockade ned tapeterna och då upptäckte Johan och jag vad som fanns under. De föreställer dels de fyra årstiderna, ett jaktmotiv och ett flertal olika fragment, så många att de inte fick plats här på väggarna i kammaren, berättade Lennart Persson.

Bilderna har Dalarnas Museum och Rune Bondjers konstaterat att målaren Hans Wikström gjort tillsammans med sin bror Jon 1770. De satt tidigare någon annanstans på gården och användes i kammaren som underlag för att det skulle bli en jämn yta att tapetsera på. Under alla lager av tapet gömdes målningarna genom åren.

-Vi hade sett lite kanter sticka fram här och där, men vi blev överraskade och att se målningarna är fantastiskt. Hela restaureringen av bagarstugan är jättefin, säger Hans Päkkos och syster Lisbeth som funderar på att börja baka igen med mamma Svea i den vackra bagarstugan.

Huset från 1700-talet har riktats upp, grunden och golvet lagats. Snickerierna och väggarna har renoverats och återställts.

Elever från timringsprogrammet, Johan Nilsson, Andreas Annwall, Jens Westin, Elias Eriksson och Magnus Magnusson är några av eleverna som arbetat många timmar på gården.

-Det är verkligen roligt att se hur fint det blev allting, säger Magnus.

Elektriker Otto Sörlin har gjort alla elinstallationer, sladdar som de såg ut förr, kontakter och strömbrytare, lampor och bakugnen, det viktigaste, fungerar utmärkt. Det kunde Svea konstatera när hon tillsammans med Margit bakade i ugnen för första gången på tisdagen.

Med på invigningen var också biträdande länsantikvarie Tommy Nyberg. Länsstyrelsen har bekostat projektet med 200 000 kronor. Björn Fahlen, byggnadsvårdare gjorde åtgärdsprogrammet och Svea bjöd alla på enbärsdricka, kaffe och naturligtvis tuttul.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons