Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första tjuren blev en 20-taggare

Annons

Ibland byter musikern Gunnar Bäcke, Orsa, ut gitarren mot bössan och drar till skogs på älgjakt.

Tidigare år har det varit som förgjort för Gunnar att få skjuta en älgtjur. I år bröt han den trenden, och det rejält. Den första tjuren som föll för hans bössa var en udda 20-taggare.

Våra älgar är ett eftertraktat byte. Stammen decimeras av jägare, björnar, vargar, sjukdomar, trafiken med mera. Det har också medfört att medelåldern på älgarna sjunkit kraftigt. Ändå finns det bevisligen en och annan gammeltjur som smyger omkring i våra skogar. En av dessa kapital-tjurar mötte Gunnar Bäcke nyligen, när han jagade på Kornäsmark, Emådalen östra, vid Uggelbo norr om Emån.

Gunnar har tidigare skjutit ett dussintal älgar, men aldrig någon tjur.

- Det har bara blivit kor och kalvar. Visst, jag har sett tjurar och haft skottillfälle flera gånger, men då har vi alltid haft fullskjutet på tjurar, berättar han.

Den här gången blev det en spännande väntan på passet.

- Redan när jag kom fram till passet, hörde jag att det var en älg inne i snåret framför mig. Det blev en lång väntan innan tjuren kom utsmygande på 20-meters håll och jag sköt ett direkt dödande skott.

Älgen visade sig vara den största som fällts i jaktlaget på 15-20 år. Hornkronan hade 19 taggar, eller udda 20-taggare som det kallas i jägarkretsar.

- Tjuren var enorm också i övrigt. Slaktvikten var 330 kilo, men då hade den gjort av med en hel del fett under brunsten. Säkert har den haft en slaktvikt runt 350 kilo i full vigör, och det är inte dåligt i de här trakterna, konstaterar Göran Bäcke.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons