Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första tåget kan stanna i Ornäs till hösten

Annons

En tågplattform i Ornäs rycker allt närmare. Kostnaden beräknas till mellan 350 000-500 000 kronor.

-Jag hoppas att första tåget kan stanna i Ornäs till hösten, säger Leif Lindström, v, som drivit frågan.

En konsult har för kommunens räkning tittat närmare på möjligheterna att ordna en tåghållplats i Ornäs. Detta sedan kommunfullmäktige sagt att en sådan ska byggas. Tanken är att Regina-tågen ska stanna till för att hämta upp och släppa av passagerare.

Två olika alternativ presenteras nu i utredningen. Enligt det ena förslaget rör det sig om en investering på 8-10 miljoner kronor. Något som konsulten bedömer som orealistiskt, bland annat med tanke på osäkerheten kring den framtida bansträckningen.

Det andra förslaget är en provisorisk lösning, som beräknas kosta 350 000-500 000 kronor. En träplattform kan användas, som i Fors. Då är det även möjligt att under en försöksperiod på ett par år undersöka marknaden för att se om folk reser till och från Ornäs.

Leif Lindström, vänsterpartist och lokförare, har drivit frågan. Han menar att den provisoriska lösningen är den som är realistisk i dagsläget. Kommer man från faluhållet hamnar plattformen på vänster sida i färdriktningen. Mellan Torsångsvägen och första växeln. En plattform på 50 meter räcker för Reginatågen.

- Några andra ingrepp på järnvägsanläggningen krävs inte, säger Leif Lindström som nu hoppas att tågen ska börja stanna i Ornäs till hösten.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons