Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första sommarjobbet?

Annons

Det är andra året som LO-facken i Falun genomför en "Vi i nian"-kampanj. Fackligt aktiva ställer upp för information och diskussion med niondeklassarna.

- Förra året deltog få, vi hoppas att fler lärare ger sina klasser chansen i år. Kampanjen Facket i sommarland har visat att många ungdomar inte vet vilka rättigheter och skyldigheter de har, säger Veronica Hägglund som är ungdomsansvarig på LO i Falun.

Hon har ringt runt till rektorerna och alla är positiva, men sedan är det upp till lärarna att släppa in informatörer i klassrummen.

- Många säger att de inte har tid, men jag tycker de borde ta chansen. Många elever går snart ut till sina första sommarjobb, säger Veronica.

Hon har mött elever som jobbar svart och som inte förstått att de inte har försäkringsskydd om olyckan är framme, andra ungdomar har inte vetat att de har rätt till rast.

Klasserna får också delta i en frågetävling, bästa Faluklassen vinner 3 000 kronor, de som vinner på distriktsnivå får 6 000 till.

Veronica Hägglund har hittills fått napp i Svärdsjö och Bjursås där samtliga nior ska besökas, Britsarvsskolan har också sagt ja, men dag är inte bokad. De övriga "hänger i luften".

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons