Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första skyttebanan för rullstolsburna

Annons

Jaktskyttebanan i Hässlen som anpassats för rullstolsburna är den första i länet. Och den får godkänt av Riksförbundet för trafik och polioskadade, RTP.

I går var Roger Eriksson från Krylbo på plats. Han är förbundets ombudsman för fritidsverksamheten i Sverige.

Roger berättar att rullstolsburna med jägarexamen nu kan söka dispens för att få skjuta med gevär från fyrhjuliga terrängskotrar.

- Annars är det förbjudet att jaga från fordon.

Roger arbetar sedan flera år med att arrangera turer i naturen med hjälp av terrängskotrar. Arbetet har blivit mycket uppmärksammat i medierna och lockar ständigt nya deltagare.

Det finns möjlighet att köra på Avesta motorstation, göra utflykter från Folkarbo söder om Krylbo och åka på långturer i Saxnäs.

Nu ser Roger nya möjligheter när det går att ta jägarexamen och övningsskjuta i Garpenberg.

Roger Jansson i Garpenbergs jaktskytteklubb är utbildningsledare på banan i Hässlen.

- Jag blev whiplashskadad vid en bilolycka 1985. Efteråt började jag fundera vad som hänt om jag hamnat i rullstol. Har pratat med Roger Eriksson om möjligheter för rullstolsburna att hålla på med skytte. Nu finns en anpassad toalett, ramper och annat på plats här vid banan.

- Här kan vi ha teorikurser, skytteträning och till slut själva examen, säger Roger Jansson.

Hans Johansson från Falun som representerar Jägarförbundet i Gävle Dala ser den nya anläggningen i Garpenberg som en stor resurs för rullstolsburna som vill komma ut i naturen och delta i jakt.

- Det finns 18 banor i Dalarna där man provskjuter för jägarexamen, men den här är den enda som är anpassad för rullstolsburna.

- Hit kan man åka från hela länet och så småningom även från ännu större områden för att träna och utbilda sig. Det gäller att marknadsföra anläggningen för alla som har ett fysiskt handikapp och intresse för skytte. Jägarförbundet ska nu hjälpa till genom våra egna medier och på annat sätt, säger Hans Johansson.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons