Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första passet för tomten

Annons

Det var fjärde gången Folktandvården Jakobsgårdarna ordnade en särskild dag för områdets sexåringar.

Till fredagens öppna hus hade 206 barn kallats. De flesta vänt-ades besöka Folktandvården i området.

- Det blir fler och fler varje år, tidigare har det varit så många som 70 till 80 procent av barnen som kommit till den här sex-års- dagen, berättar tandhygienisten Margareta Hed som tillsammans med sina kolleger arrangerat sexåringarnas egen dag.

Det är en dag då den förebyggande tandvården betonas på olika sätt. Barnen fick bland annat bekanta sig med de ruggiga tand-trollen Karies och Baktus, riktiga otäckingar vars härjningar kan stoppas eller begränsas med goda vanor och regelbunden, grundlig tandborstning.

Under fredagens öppna hus fick barnen titta på en film, en särskild sockerutställning och gå en tipspromenad där alla frågor hade anknytning till vad som är bra, respektive mindre bra för tänderna.

I området bor många invandrare och med tanke på dem hade tipspromenadens frågor översatts till andra språk, somaliska, turkiska och arabiska var några av dem.

William Södergren besökte fred-agens öppna hus tillsammans med gammelmormor Anita Ekengren och gammelmormors sambo Arne Olesen. Då det gällde frågan om vilka troll som gör hål i tänderna tvekade William aldrig om svaret.

- Det är Karies och Baktus, påpekade William och uppmanade gammelmormor att på kupongen med frågor svara med detta alternativ.

Upplysningsvis var första pris i fredagens tipspromenad en fin eltandborste.

Under sitt besök på Folktandvården fick barnen även sina tänder undersökta. De flesta verkade tycka att denna del av besöket närmast var lite spännande.

Tomten fick barnen också träffa på fredagen, långt innan många av deras kompisar i år hunnit se den givmilde, äldre gentlemannen live.

Hos Folktandvården Jakobsgårdarna var i övrigt en riktigt skicklig och lyhörd tolkare av den legendariske glädjespridaren i tjänst. Närmare bestämt Rolf Andersson, känd från länets revy och teaterscener.

Denna speciella dag hade tomten i sin säck paket med tandborstar och annat som behövs i kampen mot Karies och Baktus.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons