Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första maj firades som en familjedag

Annons

Glödande tal om solidaritet efter tåg till marschmusik och plakat med flammande paroller om samhällets orättvisor.

En normal beskrivning av Första maj, som inte längre är aktuell i Mora. Första maj i den nordliga dalaorten är numera en idyllisk familjedag i Tingshusparken. Politiker språkar avspänt med föräld-rar medan deras barn leker i hoppborgen, åker karusell, fiskar i damm eller spelar mingolf.

- Trevligt, var Patrik Johanssons betyg på nya första maj.

Det var första gången han deltog i ett första maj-arrangemang ditlockad för dottern Viktorias skull. Den treåriga familjemedlemmen ville testa attraktionerna för de små.

Bigitta Solberg tipsade den lokala socialdemokratiska arbetarkommunen redan förra året om att hellre göra en familjedag än att fortsätta med deltagarmässigt tynande majtåg. Idén vann näring och fick premiär på söndagen.

- Arrangemanget blev lyckat. Under cirka fyra timmar kom cirka 300 besökare plus barn. Förmodligen blir det en fortsättning, siade Bigitta på söndagskvällen.

Under tipspromenaden fastnade tre ungdomar på frågan vem som är Moras vice ordförande i kommunstyrelsen. Efter en stund fick de svar på frågan. Det rätta svars-alternativet, Bengt Åke Rehn, ordförande i socialdemokraterna i Mora, höll dagens enda tal.

Det blev en kort variant. Bengt Åke Rehn förklarade fördelarna med en familjedag. Det gav en möjlighet för politiker att under naturliga former möta kommunmedborgarna. Rent allmänt politiskt pekade han också på värdet av det svenska kollektivavtalet. Han tog det nya avtalet mellan Kommunalarbetarförbundet och de kommunala arbetsgivarparten som utgångspunkt. I det avtalet klubbades en ingångslön på 15 000 kronor, en nivå en majoritet av det svenska folket förespråkar, enligt Bengt Åke Rehn.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons