Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första kvinnan på 105 år

Annons

Det var vid årsmötet i slutet av november som Maria Rolander valdes till ordförande. Men det är inte första gången hon tar plats i styrelsen.

- Nej, jag har suttit med i styrelsen under fyra år tidigare, jobbat i tävlingskommittén, men det senaste året har jag suttit i valberedningen, säger Maria Rolander.

Redan för några år sedan fick hon en förfrågan om att bli ordförande, men då valde hon att tacka nej.

- Det passade inte då. Varken med familjesituationen eller läget i klubben.

Varför tackade du ja till att bli ordförande den här gången?

- För det första fanns det ett stort önskemål bland klubbens medlemmar om att det skulle bli en kvinnlig ordförande. Sedan har vi de senaste åren bedrivit en stor verksamhet för kvinnor, där projektet Ruffhäxor lockat många kvinnor till att börja segla själva.

Med sina 105 år är Runns segelsällskap en av de äldsta idrottsföreningarna i kommunen. Verksamheten bedrivs bredvid Hälsinggårdsbryggorna, där klubben har sitt eget klubbhus och sina egna bryggor. På land ligger segelbåtarna uppradade för vintervila.

- Vi har närmare 300 medlemmar i dag, men jag hoppas vi ska kunna bli ännu fler framöver. Det är ett av de mål vi ska ha.

De senaste åren har föreningen haft stort fokus på byggnationer.

-Vi har byggt både klubbhus och bryggor och skaffat en lyftkran, som gör att vi kan lyfta upp och i våra båtar själva. Men nu är det avklarat, och nu tycker jag det är dags att vi sätter mer fokus på själva seglingen igen. Viktigt är också att vi ser över vår sociala verksamhet, det är något medlemmarna efterfrågat inklusive mig själv.

Under många år har föreningen drivit en segelskola på sommaren. Ett populärt inslag för sommarlediga barn- och ungdomar.

- Men tyvärr har vi inte fått dem som gått skolan att stanna kvar i klubben. Det är också ett viktigt jobb vi har framför oss.

Klubbens isjaktskommitté har legat nere de senaste åren, men nu är den verksamheten åter i gång.

- Wolfgang Immler har klivit in som ordförande i den kommittén, och deras tid är ju nu. De är redan i gång och kör på insjöar där isen hunnit lägga sig, slutar Maria Rolander.

Historisk ordförande i Runns segelsällskap.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons