Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första influensafallet i Dalarna

Annons

Influensa av typen A sprider sig ofta i stora epidemier och av de fall som hittills uppmärksammats i landet är det endast Falukvinnan som har influensan av typ A. Ett fall av det något lindrigare B-viruset har rapporterats i Linköping och två influensaliknande symptom har framkommit i Stockholm och Västerbotten.

Influensasäsongen brukar inträffa under vinterhalvåret, ibland ända fram till april. Det är en luftburen sjukdom som är svår att värja sig mot och symtomen är de klassiska som hög feber, torrhosta och värk i kroppen.

- De flesta tillfrisknar av egen maskin, säger Bodil Petersen, smittskyddssköterska och hon uppmanar alla som har någon form av kronisk hjärt- och lungsjukdom att vaccinera sig om de inte redan gjort det.

- Influensa är en allvarlig sjukdom. Äldre personer med kroniska sjukdomar kan bli riktigt dåliga och till exempel dra på sig lunginflammation. Då måste man söka läkare, säger hon.

Vaccinationer görs fortfarande på de flesta vårdcentraler runt om i Dalarna och är gratis för de som tillhör riskgrupper.

Vaccinationen tar ungefär fjorton dagar innan skyddet är fullgott.

- Man vet ju aldrig om det här influensafallet är en tillfällighet. Det man kan hålla koll på är influensarapporterna på smittskyddsinstitutets hemsida. Där rapporteras direkt från labben och även misstänkta influensafall, säger Bodil Petersen.

Fotnot: Mer information finns på www.smittskyddsinstitutet.se

KÄLLA: SMITTSKYDDSINSTITUTET ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons