Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första fria förskolan

Annons

Redan när förskollärarna Jessica Erensjö och Ann Vidlund träffades för första gången stämde personkemin; de kände att de hade gemensamma idéer att förverkliga. Snart visade det sig att också Eva Axenstedt, barnskötare, och Astrid Palmén, grundskollärare, bar på liknande drömmar:

- Vi har var och en gått omkring och burit på den här idén. Vi har jobbat många år kommunalt och vi ville tänka nytt, utvecklas och prova att sköta något själv, säger Ann.

I dag finns det några få förskolor i Falun som drivs som föräldrakooperativ, men Fröet blir det första personalkooperativet i kommunen. Det kommer att finnas plats för 18 barn, sex barn per vuxen, i åldern ett till fem år. Ett par intresseanmälningar har redan trillat in.

- Vi tänker laga maten själva och letar därför efter en kokerska. Vi vill försöka hålla en bra nivå på kosten och så vill vi att barnen ska få känna lukten av mat i lokalerna, säger Jessica.

Responsen de fått från Falu kommun har varit odelat positiv. Det är mycket välkommet med fler förskoleplatser. Kommunen har hjälpt dem att hitta lokaler och till hösten flyttar de in på Källtorpsvägen i Främby.

De är alla fyra medlemmar i den kristna frikyrkan Fristaden. Det är därför självklart för dem att förskolan ska ha en kristen värdegrund:

- Det är en vanlig förskola, vi följer läroplanen och allt sånt. Det är i första hand föräldrarnas uppgift att förmedla sin livs-åskådning, men vi vill förmedla kristna värderingar och vara ett komplement till föräldrarna, säger Eva.

- Det handlar om den gyllene regeln; så som du själv vill bli behandlad så ska du också behandla andra. Om att visa medkänsla, om individens okränkbarhet och frihet, säger Ann.

En annan viktig beståndsdel kommer att vara musiken. Dels för att de alla är musikintresserade, dels för att det är ett bra och roligt arbetsredskap:

- Det är kul att ha en profil och barn älskar ofta musik, säger Ann.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons