Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första forskningsprojektet i Filmarkivet

Annons

Även om riksdagsmannen Per Erik Granström (s) fått sin motion om mer pengar till Filmarkivet i Grängesberg avslagen så pågår verksamheten för fullt trots begränsade resurser.

- Vi fick bara i fjol in 1 000 000 meter film till Filmarkivet. Med nuvarande resurser tar det fyra år att bearbeta denna mängd, konstaterar Filmarkivets chef Tommie Hildman, som trots bristande resurser är glad för det gensvar arkivet mött och det första forskningsprojektet som inleddes för tre veckor sedan.

- Forskare visade tidigt ett stort intresse för dessa gamla filmer. Hösten 2003 togs den första kontakten mellan forskarvärlden. Nu har vi regelbundna träffar med forskare från Örebro universitet, högskolorna i Falun och Gävle samt Mälardalens högskola, säger Hildman.

Forskarna Mats Jönsson från Örebro universitet och Cecilia Mörner från Högskolan Dalarna har börjat gå igenom filmer från Västmanland. Det är ett pilotprojekt för att forskarvärlden ska utveckla metoder för att bildmässigt tränga sig in i 1900-talets Sverige.

- Jag har avgränsat min forskning till 1930-1950-talet med betoning på andra världskriget, säger Jonsson:

- Och jag har valt 1970-talet. Det som skiljer den filmen från äldre material är att här kommer ljudet också in och så har jag själv minnesbilder från de åren, säger Mörner.

- I forskarvärlden är det så att allt fler väljer bilden som källa. Det är svensk kulturhistoria i bild, förklarar de.

Redan tre veckors sökande i arkivet av film har lett till att man justerat forskningsmålen.

Filmerna forskarna undersöker kommer från kommuner, företag, skolor, reklamfilm, amatörfilmare med mera.

- Något som är genomgående är att filmarna filmat det lokala likartat. Byggnader först sedan träd och blommor och därefter vissa individer. I dag profilerar man det unika. Den svenska journalfilmen återkommer i det lokala och till och med det privata filmandet, har de två forskarna redan konstaterat.

De två forskarnas rön kommer att presenteras under dokumentärfilmsfestivalen i oktober.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons