Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första falken född i frihet

Annons

- Nu kan man säga att cirkeln är sluten, säger Lars Nilsson, i projekt Pilgrimsfalk.

Detta har de ideellt arbetande i projektet väntat på ända sedan de började frisläppa pilgrimsfalkar i Dalarna - att fåglarna ska klara av att etablera sig på egen hand.

- Vårt arbete innebär hjälp till självhjälp så att vi så småningom kan rationalisera bort oss själva, säger Lars Nilsson.

- Vi räknar med att behöva hålla på i ungefär 5 år till.

I år har två ungar fötts i vilda bon och Lars Nilsson håller tummarna så hårt han kan för att även de ska få överleva och bidra till artens fortlevnad i Dalarna.

För tillfället finns det tre pilgrimsfalkpar i Dalarna som projekt Pilgrimsfalk vet om. Ett i Gagnef, ett i Säter och ett i Älvdalen.

Fortfarande frisläpps en hel del ungar. Bland annat i Borlänge, Gagnef, Rättvik och Leksand.

De unga fåglarna fraktas i bur från Nordens Ark på västkusten där de föds upp, och placeras sedan i burar på bergsplatåer där de får en vecka på sig att vänja sig vid omgivningarna.

- Vi går upp och matar dem varje dag och efter en vecka öppnar vi buren så att de kan flyga ut i det fria, berättar Björn Johansson, som tillsammans med Lars-Erik Nilsson ansvarar för Borlängeområdet.

Matningen sker genom ett rör som går ner i buren för att pilgrimsfalkarna inte ska förknippa mat med människor.

Sammanlagt är cirka 50 personer ideellt engagerade i länet för att bygga upp arten igen, en art som inte funnits i Dalarna på 40 år på grund av miljögifter.

Och nu, när den första häckningen inletts av en pilgrimsfalk som fötts i det fria, ser man framtiden an med tillförsikt.

- Överlever de första året är chansen mycket större att de kommer att klara sig i fortsättningen också, säger Lars Nilsson.

VICTORIA ERIKSSON

Mer läsning

Annons