Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första cykelparet ut

Annons

Göran Grundström är projektledare inom intresseföreningen Pråmleden, tillika anställd av Polhemsstiftelsen. Han förklarar att det är tänkt att projektet, fullt utbyggt, ska kunna göra det möjligt för tre familjer att samtidigt starta på tre olika håll runt Pråmleden, och med cykel förflytta sig runt.

- Ja, det skulle ge en jämn, kontinuerlig beläggning på campingar och pensionat, och innebära en bra logistik för turister och arrangörer.

Allt ingår i Pråmledspaketet. Cykelhyra, övernattningar mellan tisdag och fredag, middagar och frukostar på pensionaten samt lunchpaket att ta med sig på vägen. Fredag till söndag kan man istället köpa ett litet weekendpaket. Övernattning sker i Stjärnsund, Långshyttan samt Edsken. Mellan Edsken och Silfhytteå tar man båt för att slutligen cykla den sista biten till Stjärnsund. De första cyklisterna som anmält sig till projektet kom i fredags till Silfhytteå. Det är paret Pettersson, Jörgen och Monica, från Enköping.

- Vi läste om det här redan i morgontidningarna i Enköping, säger Monica. Vi har cyklat väldigt många gånger förr, så det här lät intressant.

Varför åker ni inte bil eller tåg då?

- Nej, det är ju inte kul att åka så. Det är mycket skönare att få komma ut och röra på sig lite, påpekar Monica.

Fram tills nu har det inte varit en regndroppe under färden, berättar paret. Typiskt nog börjar det dugga lite inför deras sista etapp mot Stjärnsund.

Petterssons har inte varit på cykelsemester någonsin i det här området. Men de menar att allt varit jättefint. Monica säger att det var extra roligt att båtfärden ingick. Båten, Elise II med åtskilliga år på nacken, rattas dagen till ära av kapten Morgan, som med kollegan Göran Norström tagit paret Pettersson från Edsken till Silfhytteå.

- Vanligen kör vi folk till marknad i Stjärnsund på lördagarna, menar Göran Norström. Men vi åker också på söndagar, samt skjutsar folk till dans i Folkets hus på onsdagar.

I och med Pråmledsprojektet blir det emellertid också några färder på fredagarna framöver.

Paret Pettersson cyklar vidare. De kommer sedan att köra bil från Stjärnsund till Enköping, men åker redan på måndag på en veckas semester till Azorerna. Där ska de dock inte cykla, påpekar Monica bestämt. Och inte kan väl några atlantiska öar gå upp mot Hedemora, väl?

SDT.RED@DALTID.SE

Mer läsning

Annons