Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första budgeten lagd

Annons

Det förklarade Säters nye kommunalråd Abbe Ronsten (s) då den nya majoriteten med s, fp, v och mp lade fram sin första budget för kommunfullmäktige.

Han pekade på några viktiga satsningar, bland annat fler platser i barnomsorgen i både Gustafs och Säter, ny gruppbostad inom LSS (lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade), 100000 kronor extra till Säterdalen och även lite mer pengar till näringslivs- och turistfrågor.

Från oppositionen kom vissa markeringar som inte fick något gehör. Karl-Erik Finnäs (c) föreslog bland annat ett direktiv från kommunfullmäktige om att barn-och utbildningsnämnden inom sin ram ska verka för att målet 8,0 lärare per 100 elever uppfylls.

Detta ledde till en debatt om huruvida kommunfullmäktige ska lägga sig i detaljer om hur nämnderna använder sina pengar.

Abbe Ronsten (s) förklarade att tidigare har styret i kommunen, oavsett majoritet, varit och lagt sig i nämndernas arbete. Men under den period som nu avslutas har det varit bra struktur och nämnderna har fått tagit ansvar för sin verksamhet.

Finnäs återkom senare med ett yrkande på mer pengar för satsning på ungdomar, att ta av kommunstyrelsens anslag.

Förutom de 828000 kronor som fanns upptagna för fritidsgårdar/ungdomens hus yrkade han på ytterligare 350000 kronor till ungdomssatsningar, plus att ge direktiv till socialnämnden att också anslå 200000 kronor till unga. Då var man tillbaka i debatten om detaljstyrning.

Debatten om detaljstyrning slutade med att Abbe Ronsten (s) konstaterade att nu var man tillbaka i det ledarskap som gällde på 90-talet.

Driftsbudgeten klubbades med en totalram på 479,5 miljoner kronor för 2007, varav 162,4 miljoner till socialnämnden (där sker en återgång till nämnden för sociala och omsorgen), 161,1 miljoner kronor till barn- och utbildningsnämnden och 64 miljoner för gymnasienämnden som de största posterna.

Tidningen återkommer med mer från budgetmötet.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons