Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första året i Sverige bortkastat

Annons

Misshushållning, dålig myndighetssamverkan och ett fåtal flyktingar med jobb eller godkänt betyg i svenska.

Integrationsverket dömer ut insatserna för nyanlända under deras första år i Sverige.

Regeringens mål är att flyktingar ska få jobb och integreras snarast möjligt efter de fått uppehållstillstånd.

Men Integrationsverkets nya rapport "Ett förlorat år" visar att det är långt till målet. Rapporten bygger på enkäter första halvåret i fjol med flyktinghandläggare i 255 kommuner om 2|803 flyktingar, samt på databasinformation.

Hälften av de nyanlända har inte haft någon kontakt alls med arbetsmarknaden under första året sedan folkbokföring i Sverige. Av dem som deltagit i kommunens introduktion hade bara fyra procent fått arbetspraktik, tre procent hade fått arbetsmarknadsutbildning och sex procent sin kompetens validerad. Endast elva procent hade fått reguljärt arbete.

Ytterst få hade fått arbetslivsinriktad rehabilitering, mindre än hälften hade fått läkarundersökning och information på sitt eget språk om den svenska hälso- och sjukvården.

Visserligen har över 90 procent deltagit i svenska för invandrare (SFI) ett år efter folkbokföringen i kommunen. Men av dem som deltagit i kommunens introduktion hade bara 27 procent fått betyget godkänt i någon SFI-kurs.

Integrationsverket understryker kommunernas ansvar för flyktingars introduktion och etablering. Men rapporten visar också på mycket stora brister i samverkan med landsting och arbetsförmedlingar. Allt för mycket sker på frivillig grund, och allt för ofta får kommunerna hela ansvaret, säger Andersson.

Andersson säger också att det i dag saknas nationell samsyn om metoder samt för nationell, regional och lokal uppföljning och utvärdering av vad faktiskt gjorda insatser givit för resultat. Och även det är en fråga om styrning av regeringen.

Dessutom anser hon att det behövs fler förslag för att öka flyktingarnas egen vilja att delta i åtgärderna.

Andersson pekar även på att brister i introduktionen stötts och blötts i över tio år _ ändå fortsätter missförhållandena.

TT

Mer läsning

Annons