Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först med saltförbud

Annons

Beslutet fattades av kommunfullmäktige i Säter på tisdagskvällen.

Bill Brännström, s, hade lämnat förslaget om saltförbud i en motion som bifölls.

- Ingen har tydligen lyckats få saltförbud här i länet tidigare, vilket jag trodde, men det är ju inte förbjudet att pröva, framhöll Brännström.

Saltförbudet gäller dels gator och vägar där kommunen har ansvaret, dels vägar som ligger under Vägverkets ansvar.

Cirka tio sandningsomgångar görs per vinter och det innebär att cirka 1 000 ton sand används.

För att sanden inte ska frysa ihop och ligga kvar på vägen blandas 2-3 procent salt in.

Alternativ till saltinblandning är varm sand. För detta krävs varmhållen förrådsbyggnad, lokaler som kommunen saknar. Kostnaden för lokal för varmhållning beräknas till 1,3 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen har att se till att kommunfullmäktiges besluts verkställs.

Vägföreningar, kommunen och Vägverket använder sommartid salt för att binda damm på grusvägar. Även här blir det alltså stopp för saltning.

Om kommunen har mandat att förbjuda vägsalt på riksväg 70, länsväg 266 och övriga vägar där Vägverket har ansvaret, återstår att se. Det finns inget sådant beslut som verkställts någonstans i hela landet, är ett besked som ges från Vägverket.

Vägverket väntar med att titta mer på de juridiska frågorna tills det fått del av Säters kommunfullmäktiges beslut om saltförbud.

Ytterligare en motion om vägsalt fanns på dagordningen, från Ingemar Nygren, mp. Han hade bland annat föreslagit att kommunstyrelsen vid årliga diskussioner med Vägverket begär om stopp för vägsaltet. Men genom bifall till Brännströms motion gick kommunfullmäktige ett steg längre.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons