Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först med ballongvidgning

Annons

- Vi gör ungefär 1 600 kranskärlsundersökningar per år, 30-35 i snitt varje vecka. Ungefär hälften av dessa leder till ballongvidgning.

Det säger Crister Zedigh, överläkare och hjärtspecialist, som är en av tre doktorer på Falu lasarett som behärskar området.

Snart är de fyra.

- Det tar rätt lång tid innan man blir en självständig operatör. Först ska man vara hjärtspecialist. Sedan krävs 200-300 undersökningar, innan man kan börja med behandling. Därefter krävs 200-300 behandlingar innan man blir självständig operatör och kan ta akutpatienter, berättar Zedigh.

Även sjuksköterskorna är specialutbildade för verksamheten.

Lasarettet i Falun var det första sjukhuset vid sidan av universitetssjukhusen som började med ballongvidgning.

- Det här är en verksamhet som gått framåt otroligt mycket. Det gäller att hela tiden hänga med i utvecklingen. Ballongvidgningarna har lett till att vi skickar ytterst få patienter till by-pass-operation, berättar Zedigh.

Han har själv gjort många jourutryckningar till lasarettet.

- En doktor och två sköterskor har beredskap i hemmet. När vi vet att en infarktpatient är på väg, tappar vi ingen tid. Vi har alltid ett bord som står dukat och klart. Sedan jag varit i kontakt med ambulansen kan jag vara på plats på lasarettet efter 8-9 minuter, ofta före ambulansen. Från det att patienten kommer innanför dörren på sjukhuset tar det max en kvart innan kärlet är öppet igen. Vi lyckas öppna kärlet i 95-96 procent av fallen , säger Zedigh.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons