Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först i Europa med klor

Annons

- Sedan jag fick de här klorna så har jag använt dem på 95 procent av alla kunder, säger Stefan Lyko som är helt lyrisk över den revolutionerande nymodigheten.

Klorna träs på varje finger och består egentligen av två smalare klor med ett litet rakblad emellan. När de kloförsedda fingrarna dras genom håret skapas tunnlar som hjälper till att lyfta frisyren.

- Det här är verkligen en kick för alla frisörer som inte bara är intresserade av att kapa hår utan även vill skapa, säger Stefan.

Intresset har även väckts hos övriga frisörer i Järna och Vansbro och på måndagskvällen höll Stefan en kurs i "kloning" för sina kollegor.

- Det här är ingen grej som bara kommer att hamna i någon låda, säger Karin Grosshed som redan hunnit prova på någon kund.

Även Anki Nilsson var lyrisk över klorna och "hotade" med att kasta sig över hela familjen så fort hon hunnit hem från kvällskursen.

Hur blev då Järna först i Europa med klorna och inte de mera "flashiga" salongerna i Paris eller Milano? Svaret stavas "Mulle", eller Lars Munters som det står i dopintyget. Mulle, Järnabo men till och från bosatt i Florida, hade upptäckt klorna hos sin frisör Valentino i Florida och väl hemma i Järna berättade han för Stefan om klorna och överlämnade även Valentinos visitkort.

Stefan som är en nyfiken man tog genast kontakt med Valentino. Han beställde två omgångar med klor av Valentino som berättade att klorna var en nymodighet även i USA. Stefan upptäckte snart att detta var århundradets revolution och frågade Valentino om klorna även fanns att köpa i Europa. Han berättade då att en träff med en tilltänkt agent för Europamarknaden skulle ske inom några dagar men om Stefan bestämde sig snabbt så skulle han få ensamrätt i Skandinavien eftersom han ändå var först.

Efter ett par sömnlösa nätter insåg Stefan att uppgiften skulle bli övermäktig. Inköp för flera hundra tusen, marknadsföring, demonstrationer och massor av resande till kunder.

- Nä, hade jag varit 20 år yngre så... Jag kan ändå känna tillfredsställelsen av att ha varit först, säger Stefan.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons