Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte mörda sin kusin - dömd till nio års fängelse

Annons

Det var den 12 mars som 29-åringen från Krylbo kom till kusinens bostad utanför Kramfors i sällskap med sin 22-årige bror som är från Salatrakten.

Anledningen till att de sökte upp kusinen har inte blivit riktigt utredd, men det finns uppgifter om att de ville göra upp om en tidigare bilaffär och påstådda kränkningar riktade mot brödernas far.

Bröderna har under rättegången vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand berättat att de kom till Kramfors för att "spöa" den 41-årige kusinen. Det var inte meningen att skjuta mot honom.

Men 29-åringen från Krylbo förklarade att han drog fram sin pistol och sköt i självförsvar sedan kusinen först dragit vapen.

Ångermanlands tingsrätt tror inte på 29-åringens påståenden om behovet av självförsvar. Enligt polisens förundersökning hittades inget vapen som kunde ha använts av 41-åringen.

Tingsrätten tror heller inte på 29-åringens förklaring om att han inte hade för avsikt att döda sin kusin.

Mannen från Krylbo avlossade i ett tidigt skede två skott från några meters håll mot kusinens buk. Därför menar tingsrätten att 29-åringen visat total likgiltighet om kusinen skulle överleva eller dö till följd av beskjutningen.

Eftersom tingsrätten kommit fram till att dådet hade planerats i förväg skulle det ha rubricerats som mord om mannen avlidit. Därför döms 29-åringen för mordförsök.

De båda brödernas 56-årige far har varit åtalad som misstänkt för anstiftan till mord, men den åtalspunkten ogillades.

Men fadern har nu dömts till en månads fängelse för olaga hot. Rätten anser det bevisat att han uppmanat en bror och en syster till 41-åringen att ordna fram kistor åt sig själva eftersom de skulle dödas.

Den 22-årige mannen från Salatrakten ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan tingsrätten avkunnar sin dom mot honom.

29-åringen från Krylbo döms att betala 210 000 kronor i skadestånd till den skottskadade kusinen och 20 000 vardera till mannens tre barn.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons