Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försöker skaka frampengar till Filmarkivet

Annons

Han fick sig till livs samma berättelse som tidningen återberättat åtskilliga gånger. Alla berömmer verksamheten men de utlovade resurserna kommer aldrig, arkivet skulle varit 20 anställda men pengarna har aldrig kommit så man sliter med sju tjänster och ett enormt filmberg.

Filmarkivets chef Tommie Hildman berättade om att arkivet i dagarna söker projektmedel och beviljas dessa så finns det medel till sex nya tjänster i två år om nu inte flytten till de nya lokalerna gör att den högre hyran lägger beslag på en del av jobben. Annars har han bara en budget som klarar 2006.

-Vi har haft samma budget sedan starten, fem miljoner, kostnadsfördyringarna har tagit en del så anslagen har väl minskat egentligen, suckar Hildman, van vid fagra ord och att pengarna inte finns tillsammans med dem.

Han skulle behöva lite mer än den dubbla summan, mellan 12-15 miljoner statliga medel per år för att de utlovade jobben ska bli verklighet, att de höga målen att rädda svenskarns filmskatt ska nås och att projektstämpeln ska försvinna.

En som lyssnade är i vart fall Kenneth Johansson som dock inte kunde utlova tryggad ekonomi om den borgerliga alliansen vinner valet.

-En uppseende väckande berättelse, det är lätt att snacka i Stockholm, säger riksdagsman Kenneth Johansson som höll med sina lokala partivänner Mauritz Bropetters och Olavi Timonen att staten använde sin stora kaka lite fel när miljarder går till arbetslöshet och sjukskrivningar och när några miljoner rätt använda i Gängesberg ger både jobb och räddar ett kulturarv.

Finns det något som talar mot Grängesberg undrade riksdagsmannen, har ni svårt att hitta personal?

-Vår tjänst som katalogisator fick 250 ansökningar, bland annat från filosofie doktorer. Men de flesta som söker tror att Filminstitutet finns i Stockholm. Vi har i vart fall en från Umeå som undersöker möjligheterna här men jag vet att det finns folk som skulle flytta hit om jobben fanns, säger Hildman som berömde kommunen för dess stöd.

-Jag och vår representant i riksdagens kulturutskott Birgitta Sellén jobbar stenhårt för arkivet i Grängesberg. Det får inte stanna vid invigningstal från ministrar. Jag ställer upp på detta, lovar Faluriksdagsmannen som tycker att alla de fagra orden är ett slag i ansiktet på dem i arkivet.

Han ska undersöka om han kan bjuda in riksdagens kulturutskott till Grängesberg och han tänker att göra vad han kan för att Grängesberg ska få ytterligare arkiv när det blir aktuellt att flytta på sådana. Det statliga arkivet som kommunen kämpat för som skulle digitalisera statens ljud och bildarkiv har hamnat i Ånge så det är kört.

Centerriksdagsmannen anser att staten har mycket att leva upp till efter att den lade ned gruvan med fagra ord om nya jobb för 15 år sedan.

Senare under tisdagen mötte centerfolket det avgående kommunalrådet Roger Stål och efterträdaren Maria Pettersson samt Lennart Myrman som arbetar för nya jobb till Fredriksberg.

-Vi enades om att tillsammans göra allt vi kan för att Säfsen ska ha samma regler som fjällanläggningarna. Vi ska lobba stenhårt inför besluten som fattas under 2007, berättar riksdagsman Kenneth Johansson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons