Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om folkomröstning för Ludvikabor

Annons

Willey menar att landstinget utvecklats från att verka för bästa möjliga sjukvård så har sjukvården använts som ett regionalpolitiskt omfördelningsinstrument till förmån för Falun.

- Detta har satt övriga lasarett och lasarettskommuner i Dalarna under allt hårdare tryck, anser Willey.

- I stället för att förgäves vädja till landstingsledningen, är det dags att vi själva tar ansvaret för att garantera existensen av den viktigaste offentliga servicen, en nära och säker tillgång av sjukvård.

Willey föreslår att Ludvika kommun ansöker hos regering och riksdag om att slippa landstinget. Willey vill också ha en skatteväxling och kombineras med att kommunen söker andra aktörer att samarbeta med som sjukvårdspersonal, företag, försäkringskassan med med mera.

- Vi bör även kartlägga om även Smedjebacken och Fagersta kommun är intresserade.

- Det är av yttersta vikt att Ludvika lasarett blir ett äkta akutsjukhus med kirurgisk och medicinsk akut- och intensivsjukvård för både barn och vuxna. Bara ett riktigt akutsjukhus kan erbjuda trygga villkor för patienter och personal i obrutna vårdkedjor.

Willey har dessutom en lång radda med kompletteringsförslag för att stärka ett kommunalt sjukhus. En specialistläkarlinje, en sjuksköterskelinje, ett alternativmedicinskt centrum för att förvalta arvet efter Tallmogården.

Willey förslår också att Ludvika blir säte för ett nytt kommunalt försäkringsbolag för sjukvården.

Dessutom vill Willey att sjukhuset ska satsa på att sälja sjukvård i några specialistområden där det finns långa vårdköer, höftledsoperationer, starroperationer.

Willey anser också att ett kommunaliserat sjukhus ska integreras med kommunens egen omsorg. Med arbetsrotation skulle personalens arbete bli mer stimulerande och höja personalens välbefinnande men skulle också ge en rationaliseringsmöjlighet.

- Och vi slipper ovärdiga konflikter mellan kommunen och landstinget om vart de så kallade "medicinskt färdigbehandlade" patienterna ska skickas. Vi bör av all vår kraft sträva efter att även de som är i livets slutskede får en trygg vård, påpekar Willey.

För att lösa frågan om majoriteten av invånarna i Ludvika verkligen stödjer förslaget om att lämna landstinget så föreslår Willey en folkomröstning med klara ja och nejalternativ.

- Genomför denna i samband med de allmänna valen i september 2002, tycker Willey.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons