Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om 13 nya nationalparker

Annons

Sverige kan få 13 nya nationalparker, om Naturvårdsverket får sin vilja igenom. Kebnekaisemassivet, Vindelfjällen, Nämdöskärgården utanför Stockholm och Kosterhavet på Västkusten är några av förslagen som nu går ut på remiss.

Dagens nationalparksplan har snart 20 år på nacken. Regeringen har därför bett verket uppdatera den och föreslå lämpliga områden för nya nationalparker.

Efter inventering av våtmarker, statliga skogar och marina områden vill verket nu utöka landets 28 nationalparker med ytterligare 13, samtidigt som sju av dagens nationalparker utvidgas.

Kebnekaiseområdet har föreslagits som nationalpark tidigare, men mötte då starkt lokalt motstånd. Det nya förslaget omfattar en femtedel av den tidigare planerade ytan och är koncentrerat till själva högfjällsområdet.

Skärgårdar saknas i dag i landets nationalparker. Nu vill verket ändra på det genom ge det starka skyddet till tre värdefulla skärgårdar _ Nämdöfjärden med tusen öar i Stockholms skärgård, Sankt Anna i Östergötland och Kosterhavet på Västkusten.

Även Vålådalen och Sylarna i Jämtland har föreslagits som nationalpark tidigare, men lades på is efter lokala protester.

Vindelfjällen är det största föreslagna området och kan med sina 550|000 hektar bli den största nationalparken i Europa.

TT

Mer läsning

Annons