Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag i FN om Hariridomstol

Annons

Tre ledande västländer i FN:s säkerhetsråd har lagt fram ett resolutionsförslag till stöd för en internationell specialdomstol som ska rannsaka de misstänkta för mordet på Libanons före detta premiärminister Rafiq Hariri.

Förslaget är undertecknat av USA, Frankrike och Storbritannien, tre av rådets ständiga medlemmar, och innebär att överenskommelsen mellan Libanon och FN om domstolen ska träda i kraft.

En anonym västdiplomat sade att han väntade sig att texten skulle godkännas av hela säkerhetsrådet de närmaste veckorna..

FN-ambassadörerna för rådets fem ständiga medlemmar, förutom förslagsställarna Ryssland och Kina, träffades bakom stängda dörrar på torsdagen för en första diskussion om texten.

Diplomaten sade att målet med resolutionen är att hjälpa Libanon att bryta det nuvarande dödläget. Libanons Syrienvänliga opposition blockerar att tribunalen blir verklighet och säger att säkerhetsrådet vill använda den i politiskt syfte.

Hariri och 22 andra människor dödades i en bombexplosion i februari 2005. Ansvaret för bomben har lagts på Syrien som efter mordet tvingades att avsluta 30 års militärt och politiskt herravälde i Libanon.

TT

Mer läsning

Annons