Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag för att locka fler

Annons

Både Toftbyn och Strand har de senaste åren fått kommunalt VA. En utbyggnad som fått känslorna att svalla. Först när alla beslut varit fattade, när grävmaskinen har stått in på knuten har byborna verkligen förstått vad som är på gång.

Många har känt sig överkörda av kommunen för att de tvångsanslutits. De upprörda protesterna har handlat om alltifrån den dyra anslutningsavgiften till varför de tvingas ansluta sig när de redan har ett eget alldeles utmärkt fungerande avlopp.

- Människor har känt sig kränkta och överkörda. Det är bara att konstatera att vi har brustit i information, och det är bra att vi tar tag i det här från alla håll, säger Anna Hägglund, miljönämndens ordförande.

De enskilda avloppen är dock en mycket viktig miljöfråga i Falun. I kommunen finns i dag över 5 000 enskilda avlopp, varav 3 000 är byggda före 1971.

Regeringen har i sina miljökvalitetsmål pekat ut de enskilda avloppen som ett problemområde då cirka 50 procent av övergödningen i naturen beror på dem. Problem med dessa avlopp uppstår framför allt i tätbebyggda områden där marken inte klarar av att rena utsläppen ordentligt.

Syftet med den nya avloppspolicyn är därför att få en bättre organisation när ett nytt VA-nät behöver anläggas, lösa informationsproblemen till dem som ska anslutas och därmed få upp tempot i utbyggnaden av det kommunala VA-nätet.

I det förslag som nu tagits fram kommer människor också i framtiden att "tvångsanslutas", men får mer information och en verklig chans att säga sin mening innan beslutet att VA-nätet ska anläggas är fattat. Från det att beslut fattas får det inte heller dröja för länge innan det blir verklighet, utan utbyggnaden måste finnas med i treårsbudgeten.

Dessutom finns det också i förslaget idéer om avbetalningslösningar för dem som i dag inte har råd att betala anslutningsavgiften.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons