Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskönande beskrivning

Annons

Hur ser då logiken ut när man nu påstår sig genomföra det man fått mandat för att göra? Alla arbetsgivare har fått höjd arbetsgivaravgift trots att det var en sänkning som skulle ge fler jobb. Man tar bort alla skattesänkningar från den gröna skatteväxlingen och höjer mängder av avgifter för enskilda. Man behåller den förra regeringens ambitionsnivå för regelförenklingar trots att man skulle göra mer. Hur detta skulle kunna bidra till fler jobb bryr man sig inte ens om att försöka förklara.

Man tvingar arbetslösa att söka "alla" tillgängliga jobb samtidigt som man tar bort kravet för arbetsgivaren att anmäla lediga jobb. Man stryker byggstimulansen för byggande av studentbostäder och avvecklar räntestödet med höjda hyror som resultat. Samtidigt som man kräver att arbetslösa ska flytta till jobben så stoppar man byggandet av bostäder. Vem har råd att studera och vem klarar av att flytta till jobben med en sådan politik?

Man avvecklar ekonomiska styrmedel som gör det möjligt för konsumenten att både sänka sina kostnader och samtidigt göra miljömässigt hållbara val. I stället inför man styrmedel som gynnar konsumtion och motverkar hållbara lösningar. Det enda förslag man har på miljöområdet avstår man från att införa, kanske för att man insett att även det är ett dåligt förslag.

Förmodligen kommer vi de kommande åren att få se en utveckling där klyftorna i det svenska samhället växer snabbt. De med höga inkomster får stora skattesänkningar, de med dyra bostäder får kraftigt sänkta bokostnader och företagens skatter kommer troligen på sikt att minskas.

Samtidigt kommer skattesänkningarna för de med små inkomster att mer än väl ätas upp av höjda och delvis kanske obligatoriska avgifter, höjda boendekostnader, stigande priser och räntor. Även om alliansen påstår att detta är en politik för fler jobb så är det svårt att hitta fakta som talar för det. Sannolikare är att jobbtillväxten avtar när otrygghet och utslagning ökar och att vi skapar en självförvållad lågkonjunktur. Med den nya regeringen missar Sverige dessutom chansen att utveckla det nya näringslivet, det långsiktig hållbara där tillväxten också är högst.

JAN LINDHOLM

Mer läsning

Annons