Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försköna Ludvika

Annons

Det första intrycket av Lud-vika är inte gott. Vänner till mig som kommer resande med tåg till Ludvika undrar vad det är för risig "Botanisk trädgård" som ligger mellan järnvägsstationen och Väsman. Den ger ett tråkigt första intryck, som kan vara svårt att reparera.

Sjukvården avvecklas gradvis och ersätts av ambulanstransporter till Falun. Hur är tillförlitligheten på dessa transporter? Kommunikationerna är inte de bästa. Riksvägen blev ett fiasko och tågtrafiken är lågprioriterad. Befolkningen har minskat på grund av färre arbetstillfällen. Det är lätt att förtvivla och tro att Ludvika kommer att tyna bort och dö.

Man skulle kunna tro att läget är hopplöst för Ludvika, men det är tvärtom. Ludvika har ABB som håller världsklass i sin bransch och placerar Ludvika på världskartan.

I Grängesberg finns ett förstklassigt bryggeri. Vi ska heller inte glömma Ludvikas vackra natur, med fler än 300 sjöar. I detta läge är det dags att söka möjligheter. Ludvika ska bli en plats man väljer, inte en plats man råkar hamna i.

Ludvika behöver bättre tåg- och vägförbindelser för att kunna utvecklas till en attraktiv stad.

Om man kan resa med tåg mellan Stockholm och Göteborg på tre timmar, då borde det gå att resa mellan Ludvika och Stockholm på två timmar.

Goda kommunikationer är nödvändiga för att kunna tillhöra en större näringslivsregion, det vill säga Stockholmsregionen.

Tillväxten i storstadsregionerna är betydligt större än i glesbygden. Det är viktigt att snabbt kunna ta sig till Stockholm och därifrån till vår stora gemensamma marknad EU.

Utveckla Ludvika till en attraktiv stad att bo och verka i. Rensa upp det som förfular staden. Det första intrycket är viktigt. Utveckla Ludvika till att bli stockholmarnas distansarbetsstad nummer ett.

När den första vågen med internet kom, talades det mycket om möjligheterna till distans- arbete, men det kom av sig. Situationen är en helt annan i dag. Tekniken är bättre och de flesta har egna erfarenheter av att använda internet för att söka information, boka resor, uträtta bank-ärenden med mera. I dag är det fullt möjligt att arbeta effektivt via internet.

Fördelarna med att bo i Ludvika är att det är billigare och att man får en bra boendemiljö till ett betydligt lägre pris än i Stockholm.

Ett annat sätt att göra Ludvika mer attraktivt på är att "flytta" Väsman närmare centrum.

Det kan man göra genom att bygga en inglasad bro som går över vägen och stationsområdet med tillhörande trappor och hissar på båda sidor stationsområdet. För att göra området till en livlig mötesplats för Ludvikas innevånare och deras gäster bör det byggas en servering med utsikt över sjön Väsman.

En ny låg byggnad rakt mot sjön med stora glaspartier åt söder och en rundad glaskupol mot sjön skulle kunna innehålla lokaler för bibliotek, utställningshall och arbetsplatser avsedda för distansarbete och korttidsuthyrning.

Den stadsnära stranden vid Väsman kunde förskönas med en lång trappa längs med stranden.

Nyligen hörde jag att en så kallad charette om Ludvikas stadsutveckling och trafikmiljö ska hållas i Folkets hus 19-21 maj 2005. Det innebär ett seminarium där allmänheten, fastighetsägare och näringslivet tillsammans med kommunen, Banverket och Vägverket ska forma en handlingsplan för hur den önskade förändringen kan se ut och genom-föras.

Passa på och framför dina åsikter om Ludvikas framtid!

Anders Berggren är medlem i folkpartiet och intresserad av Ludvikas utveckling. Han är sedan senaste valet ersättare i byggnadsnämnden.

ANDERS BERGGREN

Mer läsning

Annons