Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolorna i kris

Annons

På onsdagskvällen hade politiker, barnomsorgspersonal och föräldrar samlats till debatt om det uppkomna läget. Kyrkskolans aula var halvbesatt och debattlustan god.

På plats fanns Ulla - Britt Mikaelsson, s, Thomas Gavelin, s, Lennart Neijmer, s, Gun Andersson, c, Irene Gammer, m, Kerstin Helleland, bop, Kirsten Sannan, fp och Wille Löwegren, kd som politiska representanter och panelen ansatts tidvis ganska hårt av såväl personal som föräldrar.

Den halvannan timme långa debatten inleddes med att debattledaren läste upp ett antal

tidningsklipp som pekade på missförhållanden i förskoleverksamheten.

Genomgående handlade det om barn som, i obevakade ögonblick, helt enkelt rymt från sin barnstuga eftersom personalen brustit i övervakning.

Det var uppenbarligen en beskrivning av verkligheten som skakade om såväl politiker som övriga åhörare och kom också att bli själva huvudfrågan för kvällen.

Alla som kom till tals under kvällen var rörande ense om att "boven i dramat" var den underbemanning som de olika barnstugorna dras med och den näst intill omänskliga arbetsuppgift personalen har.

Från såväl åhörarplats som panel hördes repliker som uttryckte beundran över personalens arbetsinsatser.

- Jag är full av beundran över vad som uträttas av personalen ute på barnstugorna. I helgen hade vi barnkalas hemma för ett tiotal barn i 4-årsåldern. Vi var två vuxna som såg till att allt fungerade, och när barnen hade gått efter ett par timmar var jag så slut så jag måste gå och lägga mig. Hur ska då en person i personalen klara av att hålla full koll på över dussinet barn hela dagarna?

- Det är orimligt.

Det var en av många repliker som uttryckte beundran över personalens insatser under den situation som de tvingas arbeta i en tid då barngrupperna blir allt större och svårigheten att hålla uppsikt, och ge sig tid med barnen, allt svårare. Att detta sedan går ut över barnens personliga utveckling och behov är en självklarhet, hävdade flera av de som begärde ordet under kvällen.

Katastrof och panik var ord som kom till användning flitigt under debattens gång.

På plats fanns också social- och utbildningsnämndens förvaltningschef, Peter Svantesson, som kunde bekräfta att en utbyggnad av personalsidan givetvis vore en lösning, men att det är svårt att rekrytera personal i Ludvika. För närvarande är också hela 14 anställda frånvarande av olika anledningar.

Röst i publiken:

- Hur ska ni kunna rekrytera personal med den skitlönen?!

Det hettade också till när en av paneldeltagarna började angripa en annan i ordalag som låg farligt nära partipropaganda.

- Vi vill inte höra på er valpropaganda. Vi vill ha svar på våra frågor!

Några egentliga svar fick man inte av kvällens debatt, mera en bekräftelse på att barnomsorgen i Ludvika upplever en kris och de pengar (fem miljoner) som verksamheten skulle behöva kunde inte deltagande kommunalrådet Roger Stål garantera. Stora barngrupper i Ludvikas barnskolor lär vara ett problem ännu en tid.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons