Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskollärare kräver bättre villkor

Annons

- Det känns som vi har två arbeten, dels i sexårsgruppen, dels på fritids, säger Anna-Karin Millberg som organiserat namninsamlingen..

Förskoleklasserna infördes hösten 1999. Då blev sexårsgrupper en del av skolans verksamhet. De kallas förskoleklasserna och är ofta integrerade med första och andra klass.

Enligt läroplanen ska förskollärarna ha möjlighet att planera tillsammans med de andra lärarna, men det går inte. När övriga lärare träffas ska Anna-Karin och hennes kollegor arbeta på fritidshemmen.

- Jag har ett roligt jobb, men det är frustrerande att inte kunna följa läroplanen, säger Anna-Karin. Hon berättar att hennes fackliga företrädare Lärarförbundet nu ställer krav på en arbetsbeskrivning för dem som arbetar i förskoleklass. Kraven är diffusa.

Ett nätverk håller på att byggas upp för förskollärare som jobbar i förskoleklass. Namnen som samlats in i Falun har skickats till skolcheferna här, men de ska också skickas vidare till skolministern, tillsammans med namn från hela Sverige.

Kvinnan som dragit igång nätverket på riksnivå heter Guje Bigert. Hon anser att förskollärarnas arbetssituation är speciell. De har ett klassansvar och behöver planeringstid. De har bland mycket annat ansvar för utvecklingssamtal, elevvård och kontakt med hemmen.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons