Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolekris i Leksand

/
  • Sjugare skola med fritidshem och förskoleavdelning skulle höja attraktionskraften för byarna öster om riksvägen. Något inte heller eleverna Amanda Forslund-Stors och Julia Persson inte har något emot

Annons

Magnussons förslag bygger på att fritidshemsbarnen i villan invid Sjugare skola tar plats i skolan. På det viset kan en förskoleavdelning bildas i fritidsfastigheten. Det skulle om inte annat lätta på förskoletrycket i Tällberg.

- Vi har många barn från andra sidan riksvägen här. Med den här lösningen skulle vi klara oss bättre. Lösningen är fullt möjlig med inte alltför stora operationer.

Som det är idag köar cirka åtta förskolebarn i Tällberg. Alternativen är placering på annat håll i kommunen eller ingen förskoleplats alls. Detta i tider då närhetsprincipen gäller. Förskolebarn ska kunna placeras i eller kring hemorten.

Aarno Magnusson, som också är ordförande i byggnadsnämnden, vet att många vill bygga och bo i Tällberg. Då ökar sannolikt trycket än mer på förskoleplatser.

- Det här är bara början.

Flera planer på byggnationer i Tällberg ligger och väntar. Mellan skolan och Gyllene Hornet finns 20-talet tomter. Vid backen vid infarten till Dalecarlia finns 30-talet tomter. Lägg därtill mindre planlagda området som framöver sannolikt kommer att generera barn.

Sjugare skola kan vara lösningen, menar Magnusson, men om det hinns med till hösten vill han låta vara osagt. Det skulle vara en bra lösning för Tällberg och inte minst Sjugare i väntan på liggande skolutredning. Skolan med fritidshem och förskola strax intill skulle öka attraktionskraften i Sjugare.

617 av 620 förskoleplatser är utnyttjade i kommunen.

- Då är det i princip fullt, summerar Lars Nyberg, som erkänner att man trodde beläggningen var lägre, eller kring 85 procent.

Han medger att bekymret finns i Tällberg i första hand. Trycket på förskoleplatser är stort. Enligt Nybergs skolutredning finns önskemål om en ny förskoleavdelning i Tällberg. Det skulle i så fall kosta kring fyra miljoner.

- De pengarna har vi inte.

Mer läsning

Annons