Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolans verksamhet ska testas under hösten

Annons

Under en sexårsperiod arbetar skolverket med tillsyn av landets alla kommuner.

Skolverket gör en systematisk tillsyn vilket innebär en fördjupning av olika områden i kommunerna. Det kan vara särskola, förskola, särvux och i vissa fall har också SFI, svenska undervisning för invandrare. I flera dalakommuner har skolverket gjort tillsyn av förskolan, bland att i Säter, Malung. I höst är det Rättviks tur att få besök av skolverket.

- Vi gör tillsynen systematiskt och det finns ingen bakomliggande orsak. Vi har inte fått några signaler eller indikationer att förskolan i Rättvik är varken bra eller dålig. Här granskar vi förskolan i en så kallad laglighetsprövning. Vi stöder oss på skolagen paragraf tre kapitel två, säger Gudrun Rendling-Rosén, undervisningsråd på skolverket.

Tre olika förskolor väljs ut och både personal och föräldrar intervjuas. Det är möjligt att även barn intervjuas men skolverket har inte bestämt om barnen i förskolan i Rättvik ska medverka.

- Vid de tillfällen vi intervjuat barn har det visat sig ge en hel del, men vi träffar också politiker, tjänstemän och rektorer. Kommunen får skicka olika handlingar som beskriver verksamheten och därefter besöker vi förskolorna. Skolverket skriver en rapport och kommunen faktagranskar den.

Därefter fattas beslut om kommunen uppfyller de krav skollagen och läroplanen ställer.

- I det här fallet granskar vi till exempel om barnen får särskilt stöd. Det kan handla om fysiskt eller psykiskt stöd. Vi undersöker också om förskolan fungerar bra pedagogiskt och om verksamheten är målstyrd, berättar Gudrun Rendling-Rosén.

- Det finns ofta något att rikta kritik mot. Någon brist finns nästan alltid. Kommunerna kan inte alltid uppfylla alla krav i läroplanen, men kritiken riktas aldrig mot en enskild förskola eller personal. Det är kommunen som får kritik. Hur det blir i Rättviks fall vet vi ännu inte, säger Gudrun Rendling- Rosén.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons