Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolans mat synas

Annons

Fil och smörgås till skollunch, det halva äpplet och soppa en gång i veckan. Allt för att minska kostnaderna för kostenheten. Bra eller dåligt? Helt klart är att sparåtgärderna vållat diskussion, men även irriterade känslor.

Torsdagskvällens möte var en uppföljning av mötet i plenisalen i slutet av november då föräldraråden i Åkerö, Insjön, Siljansnäs, Tällberg och Djura inbjöd politiker för att diskutera framtidens skolmat.

En grupp har bildats bestående av sju föräldrar samt representanter från bildningsområdet och kostchefen Gunvor Pettersson. Nästa vecka kommer informationen att sättas upp i förskolorna.

Med start 16 februari och en månad framåt ska lunchen i förskolorna synas av personal och föräldrar.

Någon gång under testmånaden ska också soppan ersättas med något "matigare" som exempelvis pasta/sås eller potatis/sås.

- Då ska vi kolla om barnen blir gladare och piggare, säger föräldern Lena Rasche. Vi har märkt att barnen är mer trötta och irriterade när de kommer hem efter en dag med soppa.

Lena Rasche menar att barnen inte har samma ork de dagar de ätit soppa till lunch.

De äldre förskolebarnen får i sig den näring de ska. Då är det svårare med de allra minsta som inte har så utvecklad motorik. En del av dem har problem att klara av att äta soppa med sked.

Förskolematen ska alltså ses över ordentligt. Det handlar om att kvalitetssäkra förskolematen och diskussionerna förs i positiv anda.

Efter det månadslånga testet tas ställning i frågan.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons