Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskningsrådet hotat

Annons

Landstinget har bestämt sig för att minska basanslaget till Dalarnas forskningsråd från 3,4 miljoner kronor per år. Hur mycket anslaget kommer att minska är dock inte bestämt.

Däremot har landstinget bett forskningsrådet att beskriva konsekvenserna om landstingets basanslag minskas till en respektive två miljoner kronor, samtidigt som forskningsrådet måste inrikta sin verksamhet mer mot landstingsfrågor.

Beskedet från forskningsrådet är att pengarna inte räcker. Med en miljon har Dalarnas forskningsråd inga möjligheter att bestå. Med två miljoner måste en kraftig omstrukturering av verksamheten påbörjas nästa år, och man måste flytta till mindre och billigare lokaler.

- Basanslaget är så pass betydelsefullt för att vi ska kunna ha en grundorganisation, säger Wahlbäck.

Han säger att han skulle bli mycket förvånad om inte pengarna på något sätt kommer fram.

- Jag är övertygad om att det i länet finns en sådan klokskap som förstår att det vore förödande för länet om denna nationellt så välrenommerade forskningsinstitution, som har en så omfattande verksamhet, skulle tvingas avvecklas.

Men enligt Wahlbäck är det inte bara landstinget som bör ställa upp.

- Det är ganska naturligt att Region Dalarna tar ett ökat ansvar. Vi för diskussioner både med Region Dalarna och länsstyrelsen. Och förstås med landstinget.

Wahlbäck, som har varit landstingsstyrelsens ordförande i tio år, får nu alltså förhandla med landstingets ordförande om pengar till verksamheten.

- Det är klart att det är en ny och för mig lite märklig känsla.

Han håller med om att Dalarnas forskningsråd kan ägna sig mer åt forskning som är relevant för landstinget.

- Ja, där måste vi bli bättre. Vi kan också vara självkritiska till att vi inte tillräckligt har utvecklat HUR-temat, alltså forskning om en hållbar regional utveckling.

Än är det en helt öppen fråga hur mycket landstinget kommer att ge forskningsrådet i anslag.

- Vi har ännu inget förslag. Men redan på landstingsstyrelsens möte i slutet av den här månaden ska frågan tas upp. Då kommer det att bli någon typ av inriktningsbeslut, berättar Göran Carlsson, länsutvecklingschef vid landstinget.

Enligt Carlsson beror landstingets besked om minskat anslag till forskningsrådet både på det faktum att landstinget måste spara pengar och på att situationen i länet förändrats.

- När forskningsrådet kom till fanns ingen direkt forskning vid högskolan. Centrum för klinisk forskning fanns inte heller. Dessutom har vi nu Region Dalarna. Vi prövar alla verksamheter utifrån vilken relevans de har för landstinget, säger Carlsson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons