Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Forskningen är förenklad"

Annons

- Jag ifrågasätter inte den forskning som finns, men den är förenklad. Det kan finnas andra orsaker bakom prostitution, säger Sara Lagerqvist.

Sara pluggar till gymnasielärare vid Högskolan Dalarna. För två år sedan kom hon av en slump i kontakt med två prostituerade svenska kvinnor som av lagskäl valt att arbeta i Danmark. Sara bestämde sig för att försöka förstå och titta närmare på några prostituerade kvinnors situation och åkte helt enkelt till Köpenhamn och besökte "kliniken" som de kallar sin arbetsplats.

- Kliniken ligger i ett av Köpenhamns finare stadsdelar.

- Ingenting där inne ger associationer till porr.

- Allt är organiserat och diskret, det finns ett personalrum, kök och strikta säkerhetsregler, säger Sara.

Fem av de sex kvinnorna som Sara Lagerqvist intervjuat är högutbildade och många är konstnärligt aktiva på något sätt och ser prostitutionen som ett smidigt sätt att tjäna snabba pengar för att kunna göra det de vill.

Eftersom sexköp är lagligt i Danmark till skillnad från i Sverige, har även polisen full kontroll på verksamheten.

Ett 30-tal kvinnor är knutna till just den här kliniken och alla är egna företagare. Här jobbar bara kvinnor och sådana med missbruksproblem avvisas direkt. Ett arbetspass är sex timmar långt och på det tjänar de mellan 6 000-8 000 svenska kronor efter skatt.

De kallar de sexuella tjänsterna för behandling och jämför dessa med massage eller ett frisörbesök. Männen och de fåtal kvinnor som besöker kliniken är främst höginkomsttagare.

- Kvinnorna som jag har intervjuat ser det som att de gjort ett fritt val, om man nu kan säga så. Kicken det ger att göra något, som egentligen inte är accepterat, är en viktig orsak till att de sökt sig dit, berättar Sara.

- De har valt prostitution som ett uttryck för motstånd mot den heterosexuella normen. Några är bisexuella och strävar inte efter det så kallat "normala" med äktenskap och barn och här har de hittat likasinnade.

Alla är i princip negativt inställda till en legalisering av prostitution i övriga Europa, eftersom de vet att många inte klarar av att hålla verksamheten på en professionell nivå.

Sara Lagerqvist har i sin uppsats valt att utgå från ett feministiskt perspektiv. Hon är generellt emot prostitution och kluven till den svenska sexköpslagen, men hon tycker att det är det bästa alternativet med tanke på de gatuprostituerades situation.

- Vore jag makthavare med samma underlag så skulle jag också fatta samma beslut. Samtidigt försöker lagen korrigera den obalans som finns mellan könen.

- Problemet är att samtidigt som man tar hänsyn till den rådande strukturen så förminskar man kvinnan eftersom hon "underförstått" inte är kapabel att fatta medvetna beslut.

- Dessutom glömmer man att det även finns manliga prostituerade, säger Sara.

- Den här frågan är komplex. Medierna och den forskning som finns ger ofta en negativ bild av prostituerade och mestadels handlar det om gatuprostitution och destruktiva beteenden.

Fotnot: Sara Lagerqvists uppsats kommer att finnas tillgänglig vid Högskolan Dalarna så snart Sara blivit examinerad.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons