Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarna har många teorier - men ännu inga säkra svar

Annons

Vad som orsakar den snabba läkningen vet man inte, men det finns många teorier.

Forskarparet Kaplan och Kaplan, miljöpsykologer talar om två typer av uppmärksamhet; spontan och riktad. De hävdar att den spontana uppmärksamheten kräver ett minimum av energi. Det är den vi använder mest när vi vistas i naturen.

Den riktade uppmärksamheten, däremot, är mycket energikrävande och den vi ofta använder lång tid utan vila i vårt moderna samhälle. Risken är att vi till slut drabbas av informationskollaps med utmattning som följd. Vi måste återhämta oss och gör det bäst i miljöer där vi använder den energisnåla, spontana uppmärksamheten.

Roger Ulrich, professor i miljöpsykologi, hävdar att öppna, ljusa platser med god utsikt, till exempel hagmark, påverkar oss positivt. Han har bevisat att ny-opererade patienter tillfrisknar fortare, kräver mindre smärtlindring och färre vårddagar om de har utsikt över en vacker park i stället för en tegelvägg.

Forskarparet Küller och Küller har studerat utevistelsens betydelse för äldre och konstaterat att skelett och muskler stärks, rörligheten bibehålls, risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar, motståndskraften mot infektioner och stress ökar, och sömnkvaliteten förbättras av regelbunden utevistelse.

Forskaren Harold Searles hävdar att man behöver enklare relationer i en kris och att de enklaste relationerna har man till döda ting såsom stenar. De mest komplicerade relationerna har man till människor och däremellan kommer växter och djur. I kris kan det alltså vara välgörande att få arbeta med växter eller umgås med djur.

Mer läsning

Annons