Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare: sluta kremera människor

Annons

Kremering av avlidna bör upphöra eftersom proceduren bidrar till växthuseffekten, menar den australiske forskaren Roger Short. Bättre vore att begrava de döda i papplådor under träd.

Enligt professor Short frigörs över 50 kilo koldioxid vid kremering av en genomsnittlig vuxen man, en process som tar 90 minuter i 850 graders värme. Då har man ändå inte räknat med koldioxideffekterna av bränslet eller tillverkningen och bränningen av träkistan.

Professor Short, biolog vid University of Melbourne, medger att kremeringarnas bidrag till klimatförändringarna inte är särskilt stort. Och han vill inte hindra människor att, i enlighet med den egna religionen, styra vad som ska hända med deras stoft efter döden.

Men det finns miljövänligare sätt att hantera de avlidna, säger Short. En god tanke kunde vara att människor skänker sin kropp efter döden som näring åt skogen, exempelvis genom att låta sig begravas i en papplåda under ett träd. Medan kroppen sönderfaller kan trädet ta upp näringsämnen och omvandla koldioxiden till livgivande syre i årtionden framöver.

TT

Mer läsning

Annons