Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare: Mer svenskt miljöbistånd

Annons

På hemmaplan är problemen hanterbara. Men fredagens klimatrapport från FN visar att Sverige kanske måste tänka om och öka stödet till fattiga länder som hanterar miljöeffekter, enligt forskare TT talat med.

Världens genomsnittstemperatur kommer att öka med 1,8_4,0 grader inom hundra år enligt rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Effekterna kan bli katastrofala på många håll.

Prognosen är dyster.

Rockström är en av tusentals forskare som tagit fram vetenskapligt underlag till rapporten.

För svensk del är de synliga effekterna inte dramatiska. De åtgärder som krävs _ som nya slussar i Mälaren och översvämningsskydd för Karlstad _ har vi råd med. Och regnet och värmen gynnar skogs- och jordbruket, resonerar Rockström.

Men Sverige och andra industriländer har ett stort ansvar för situationen på andra håll, vilket enligt Rockström borde få konsekvenser för utrikes- och biståndspolitiken.

Rapporten innehåller inga rekommendationer. Men den ger beslutsfattare ett bättre underlag och pekar ut pågående och framtida klimateffekter, enligt SMHI:s Markku Rummukainen, klimatexpert i den svenska IPCC-delegationen.

Greenpeace tycker mot bakgrund av rapporten att den svenska regeringen borde minska tilldelningen av utsläppsrätter till industrin med minst 3 miljoner ton.

Enligt Greenpeace finns det utrymme för en minskning. Siffror från Naturvårdsverket visar att industrin i Sverige fått 10 procent mer utsläppsrätter än vad den använt flera år i rad. Och trots det har industrin fått tillstånd att släppa ut mer per år under perioden 2008_2012 än under de gångna två åren.

Miljöorganisationen Jordens vänner är inne på samma spår och slår i ett pressmeddelande fast att "vi i den rika världen" måste minska utsläppen kraftigt.

"Det viktigaste är att effektivisera energianvändningen och minska behovet av transporter", kommenterar ordföranden Ellie Cijvat.

"Kommunerna bör också omedelbart sätta stopp för etablering av externa köpcentra som gynnar ökad biltrafik och slår ut närbutiker i bostadsområden dit folk kan cykla eller gå", tillägger Cijvat.

TT sökte på fredagen förgäves miljöminister Andreas Carlgren (c) för en kommentar.

TT

Mer läsning

Annons