Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarbyn startklar

Annons

Gullbrand berättar att projektledningen besökte departementet i förra veckan och att man nu diskuterar detaljer.

- Jag åker upp till Ludvika direkt efter semestrarna. Därefter ska vi komma fram till ett avgörande och det bör komma strax därpå. Det krävs viss kreativitet om vi ska få fram pengarna, säger Gullbrand.

Gullbrand berättar att det i Sverige finns flera så kallade virtuella kompetenscentra, bland annat fem inom energiområdet där industri och högskola samverkar.

Men inget lokaliserat till en ort som tanken är i Ludvika.

- Dessutom finns ett som kallas Gröna Bilen där staten och flera fordonsintressenter arbetar för att få fram mer miljövänliga fordon i Sverige. Men det vi sett hittills är spritt över hela landet och har inte sådana laboratorieresurser i sin närhet som Ludvikas forskarby, säger Lars Gullbrand.

Björn Knutsson som är vd för AB Samarkand, som utvecklar projektet, berättar att Samarkand har en budget för projektet på 18 miljoner varav man hoppas på 8,7 miljoner efter departementets besök i augusti.

- Vi har kommit så långt att vi nu måste avvakta vad regeringen säger. Det känns som om regeringen vill göra en nationell satsning tillsammans med oss. Den dag pengarna kommer står vi startklara med doktorander och flera forskningsprojekt. Det känns positivt nu så vi hoppas på en rivstart i höst, säger Knutsson

Projektet som ska utgöra en bas för ett Europeiskt kraftforskningsnätverk stöttas av ABB, Stri, Fundia högskolorna i Stockholm, Zürich, Göteborg Lund, Mälardalen, Dalarna, norska NTNU och Sintef samt finska VIT.

I Ludvika finns i dag 50 forskareutbildade medarbetare vid ABB och Stri och vars laboratorier är en bas för en forskarby.

Målen är högt satta, i början av 2006 så vill projektet sysselsätta 10 forskare och 10 forskarstuderande. Ett av delmålen är att etablera ett futuristiskt forskningshus vvid Väsmans strand som också ska stå som ett synligt bevis på att High Voltage Valley blivit mer än en idé.

Om ett par år är målet att det i Ludvika ska finnas ett världsledande forskningscentrum inom kraftöverföringens område.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons