Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarbyn invigs 1 juli

Annons

Samarkand 2015 och Chalmers tekniska högskola ligger nu i slutförhandlingar om starten av forskarbyn High voltage valley i Ludvika

- Ambitionen är att ha avtalen klara närmsta månaden. Vi ska ha professor Stanislaw Gubanski på plats till att börja med på halvtid från den första juli, berättar Samarkands vd Björn Knutsson som säger att professor Gubanski är ett aktat namn i elforskarvärden.

Kommunalrådet Roger Stål säger att det inledningsvis blir sex forskare i projektet.

Vd Björn Knutsson säger att han inte kan verifiera den uppgifter:

- Vi startar nu och så bygger vi successivt upp resurserna. Jag bedömer att vi kommer att sysselsätta tiotalet personer. Vi kommer att ta ett halvt våningsplan i anspråk i huset i Kasttjärnsparken, säger Knutsson som berättar att projektet sökt tre doktorandprojekt.

- Vi hoppas också att bli engagerade i något av Svenska kraftnäts demonstrationsprojekt.

- Invigning av forskarbyn blir det den första september och vi kommer att bjuda in en rad framstående gäster från Chalmers och andra högskolor. Givetvis hoppas vi på att samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin som sagt så mycket positivt om projektet sköter invigningen, säger Björn Knutsson, som bedömer att starten av forskarbyn kommer att bli viktig för hela regionens arbetsmarknad.

Roger Stål som tidigare kritiserat regeringen för att de inte gått från ord till handling och kommit med pengar till forskarbyn säger att han av förhandlingsskäl inte vill kommentera detta idag.

Indirekt låter kommunalrådet Roger Stål förstå att nu startar man innan regeringsmedlen anländer med finansiering från exempelvis kommunen, region Dalarna, högskolor, Stri och ABB.

Regeringen gav i julas AB Samarkand 2015 och Kungliga Ingen-jörsvetenskapsakademin 500 000 kronor för planeringsarbetet för att åstadkomma en nationell kraftsamling på elkraftområdet.

High voltage valley och är inriktat mot att genom samarbete kring forskning, utveckling och utbildning på området elkraftteknik främja näringslivets utveckling.

Projektet baseras på de laboratorieresurser och det kunnande som finns representerat i Ludvika genom exempelvis ABB och Stri.

Ingenjörsvetenskapsakademins projekt kallas Samverkan för tillväxt och stöder High voltage valley

Under fjolårets diskussion med statliga tillväxtdelegationen höjdes projektets ambitionsnivå.

Starten sker nu i mindre skala men syftar till att bli en forskarby med visioner om ett framtidshus vid Väsmanstranden med tre professorer och med hela 50 forskare år 2010.

Uppbyggnaden av forskarbyn i Ludvika bedöms ta tio år.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons