Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskande ögon på Hedemora

Annons

41 studenter från samhällsplanerarlinjen på Stockholms universitet, genomför just nu en fältstudie i Hedemora.

Syftet med fältkursen är att studera hur en kommun fungerar och hur samhällsplanering går till i praktiken.

Under dagarna 18 till 20 mars studerar de blivande samhällsplanerarna Hedemora kommun under lupp. Studenterna som arbetar i smågrupper med olika teman får träffa politiker, företagare och tjänstemän i kommunen.

Jakob Halfvardsson och Adam Arvidsson har tagit på sig uppgiften att undersöka bostadsmarknaden i Hedemora. De har träffat mäklare och representanter för Hedemorabostäder AB:

- Vi kollar hur utflyttningen påverkar bostadssituationen i kommunen. Man kanske måste ge upp tanken på att industrin åter ska blomstra i kommunen och hitta en ny planeringsstrategi, säger Jakob Halfvardsson.

Några planeringsstrategier kan de båda inte presentera ännu:

- Själva arbetet börjar när vi kommert hem och ska skriva ihop rapporten, säger Adam Arvidsson.

Universitetslektor Bertil Sannel berättar att studenter på utbildningen fått genomföra liknande fältstudier i Mora, Gagnef och Vimmerby under de senaste åren:

- Hedemora är en lagom stor kommun med en begränsad storlek på sin organisation som kan svara på frågor som studenterna ställer, säger han.

Sannel menar att arbetsmarknaden för de blivande samhällsplanerarna ser bra ut:

- Det var ju en stor boom på 60-talet då offentliga sektorn byggdes ut, många av oss går nu i pension.

18 olika teman ingår i fältstudien av Hedemora kommun, besöket är en del av momentet "Planering för ett hållbart samhälle" på linjens andra termin. Några av temarubrikerna är: Varför är det bostadsbrist och inflyttning till Stjärnsund? Skolplanering i Hedemora kommun; landsbygsskolor. Utveckling av bruksorterna i kommunen; Exemplet Långshyttan.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons